Mitt i Sundbyberg

Sumpanbo prisas för kokbok för barn

Sundbyberg­sbon och författare­n Michael Wiander har skrivit Sveriges bästa kokbok för barn, enligt Gourmand Award 2020. Nu har han chans att prisas internatio­nellt.

- Jonny Andersson jonny.andersson@direktpres­s.se

”Marias kockskola / Dexter Olsson adventures” blev i november utsedd av Gourmand Award till Sveriges bästa kokbok för barn. Nu tävlar den i kategorin världens bästa kokbok för barn.

Recepten har Sundbyberg­sbon

Michael Wiander hämtat recept från sina böcker om Dexter Olsson, en tioårig äventyrare.

– Det är pizza, pasta, chokladbol­lar och munkar. Totalt politiskt inkorrekt, men jag har minskat ner på sockermäng­den, säger Michael Wiander.

Alla bakverk i boken är veganska och maträttern­a är vegetarisk­a, berättar han.

– Mat är min största hobby. Jag har koll på vad som är nyttigt, men irriteras när det blir för mycket. Fokus måste vändas; livets mening är inte mat utan vänskap och kärlek, säger Michael.

Han visar upp en bild som en familj har skickat på en femårig pojke som hugger in på en pizza han gjort själv. Pojken ser härligt stolt ut.

– Bästa uppskattni­ngen jag kan få.

Började med manustävli­ng Debutboken om Dexter Olsson kom ut 2017 och planen är att det ska bli totalt tolv böcker. Den sista boken ska handla om en resa till Sydamerika. Dessförinn­an ska Dexter, apan Tomas, musen Max med flera bland annat resa västerut med transsibir­iska järnvägen.

– Jag har ett 30-tal skolbarn och lärare som kritiker. Även min fru. De läser innan böckerna går i tryck, säger Michael.

Senare under året kommer det att spikas vem som tar hem utmärkelse­n världens bästa kokbok för barn.

 ?? FOTO: JONNY ANDERSSON ?? PRISAD. Författare­n Michael Wiander har prisats för sin kokbok där recepten är hämtade från resor Dexter Olsson hittills gjort.
FOTO: JONNY ANDERSSON PRISAD. Författare­n Michael Wiander har prisats för sin kokbok där recepten är hämtade från resor Dexter Olsson hittills gjort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden