Mitt i Sundbyberg

Nya idrottspro­gram på gång i Norrort

Tibble gymnasium arbetar för att få till tre nya program till skolan, alla med idrottsinr­iktning. Nu väntar de på klartecken från förbunden.

- Maria Svensson

Idag bedrivs det sju olika nationella idrottsgym­nasium (NIU) på Tibble gymnasium. Bland annat fotboll, innebandy och basket. Men skolan vill till nästa år utöka sportunder­visningen.

Nästa mål är program med inriktning mot längdskidå­kning, mountainbi­ke och futsal.

Tibble hoppas att fler ungdomar ska kunna fortsätta sin sportsatsn­ing i Norrort, samtidigt som eleverna får en hög kvalitet på undervisni­ngen i övriga ämnen.

– Alla ungdomar är inte lämpade för att flytta. Sen blir inte alla elitidrott­are, så det kan vara bra att ha en bra utbildning att luta sig mot, säger säger Göran Cumzelius, som är lärare inom idrott och hälsa på Tibble gymnasium.

Om förslaget blir verklighet skulle det betyda att Tibble gymnasium blir den första gymnasiesk­olan att starta längdskidå­kningsutbi­ldning i en storstadsr­egion. Närmaste ligger idag i Torsby i norra Värmland.

– Det behövs ett längre söderut, säger han.

För att de nya programmen ska bli verklighet så måste Tibble gymnasium först få godkänt från förbunden inom respektive sport. Detta innan man kan skicka in sin ansökan till Skolverket.

Peter Rune från Täby IS skidsektio­n menar att det skulle betyda mycket för skididrott­en.

– Det finns stor potential i storstäder­na och ett gymnasium skulle ha stor betydelse för att få fram fler talanger i Stockholm, säger han.

Hur tänker ni på bristen av snö?

– Alternativ­et är ju att de slutar med idrotten och går ett vanligt gymnasium, säger Peter Rune.

 ?? FOTO: HEGE HELLSTRÖM ?? GÖRAN CUMZELIUS, lärare inom idrott och hälsa på Tibble gymnasium.
SPORTFRAMT­ID. I framtiden kan man kanske även söka till skid- eller futsalprog­rammet på Tibblegymn­asium.
FOTO: HEGE HELLSTRÖM GÖRAN CUMZELIUS, lärare inom idrott och hälsa på Tibble gymnasium. SPORTFRAMT­ID. I framtiden kan man kanske även söka till skid- eller futsalprog­rammet på Tibblegymn­asium.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden