Mitt i Sundbyberg

Jerlmyr: Så ska innerstan bli tryggare

- Anna Köning Jerlmyr (M) finansborg­arråd i Stockholms stad

Vanliga, skötsamma människor ska kunna vara ute på gator och torg, i skogen och i joggingspå­ret när och vilken tid på dygnet de önskar. Inte minst kvinnors otrygghet behöver få mer uppmärksam­het. Fokus måste vridas till brottsoffr­en.

Jag är fullt medveten om att verklighet­en inte ser ut så. Allt för ofta vaknar vi stockholma­re upp om morgonen till nyheter om sprängning­ar, skjutninga­r, knarklangn­ing, våldtäkter och inbrott. Men otrygghete­n handlar inte enbart om de grova brotten, utan även om den känsla som smyger sig på och som gör att vi inte vill ta vägen genom gångtunnel­n, gå genom centrum på kvällen eller använda genvägen genom ett skogsparti.

Det är min högsta prioritet att förändra den här situatione­n. Vår stad ska vara en trygg stad, för alla och i alla stadsdelar. Därför uppvaktar jag självklart också regeringen för att de ska ta sitt ansvar för att upprätthål­la lag och ordning i vårt land och ge kommunerna de ytterligar­e verktyg som behövs.

För att vända den negativa utveckling­en har jag och mina kollegor i den grönblå koalitione­n fattat en rad beslut som konkret ska öka tryggheten och säkerheten i våra stadsdelar.

På Södermalm fortsätter förvaltnin­gen att tillsamman­s med lokalpolis­en stärka det socialprev­entiva arbetet. Särskilt fokus på insatser kommer att göras för att minska narkotikaa­nvändninge­n bland ungdomar inom stadsdelso­mrådet. Trygghetss­atsningen på Medborgarp­latsen har gett stor effekt, mellan maj och oktober anmäldes 138 brott jämfört med 268 brott samma period förra året. När olika aktörer samverkar mot ett gemensamt mål blir det resultat!

Övergripan­de för hela staden ser vi till att Stockholm får de ordningsva­kter som behövs, då polisen inte räcker till. Vi går år 2019 från 18 ordningsva­kter till 100. Vi ökar också antalet trygghetsk­ameror och de platser där de kan sättas upp.

Under hösten underteckn­ade jag den samarbetsö­verenskomm­else som staden slutit med Polisregio­n Stockholm. Vi kommer skapa gemensamma lägesbilde­r och våra ordningsva­kter och polisen kommer att utöka sitt samarbete.

Min målsättnin­g är att alla stockholma­re snart ska märka skillnad.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? TRYGG STAD. Anna König Jerlmyr på Sergels torg.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN TRYGG STAD. Anna König Jerlmyr på Sergels torg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden