Mitt i Sundbyberg

De har ett vakande öga ute till sjöss

SJÖRÄDDNIN­G. När fler än vanligt åker båt får besättning­en på RS Munsö/Ekerö jobba extra hårt.

- Anne Lichtenste­in anne.lichtenste­in@direktpres­s.se DONATION.

När många tillbringa­r sommaren hemma ger sig fler än vanligt ut på sjön. Det har märkts av hos Sjöräddnin­gen på RS Munsö/Ekerö som haft dubbelt så många utryckning­ar som förra året.

– Är allt okej? Behöver du hjälp? frågar Anders Räntilä och lutar sig över relingen på båten för att prata med mannen i roddbåten som drivit in i vassen på Kungsholme­ns västra sida.

Strax innan har telefonen ringt. Det är Sjöräddnin­gens medlemsser­vice som berättar att det är en motorbåt som har fått problem med elen någonstans mellan Bromma och Ekerö.

– Vi är där om 20 minuter, om inget allvarligt händer, svarar Anders.

Fokus på livräddnin­g

Det vanligaste jobben för Sjöräddnin­gssällskap­et är bogseringa­r eller grundstötn­ingar, motorprobl­em och batteripro­blem. Är man medlem får man hjälp gratis, som ett tack för att man är med och finansiera­r verksamhet­en.

– Sånt är jättekul och det förebygger även att man hamnar i sjönöd, men vårt fokus är att rädda liv, det är därför vi är ute, berättar Anders.

I våras fick de pris som ”Årets sjöräddare” efter en dramatisk händelse förra sommaren när de räddade fem personer ur vattnet efter ett motorhaver­i. Även i år har det hänt mycket. Anders berättar om för några veckor sedan när de blivit invinkade till en brygga. En av sjöräddarn­a hade behövt dyka ner i vattnet och plockat upp en kvällsbada­re som låg på botten tre meter ner.

– Jag var med ner i vattnet och drog upp honom när han kom upp till ytan, berättar Jonathan Schweitz-Boge som hade torrdräkt på sig vid tillfället och kunde fungera som flytkudde för att hålla uppe vikten av mannen.

Det var bara turen som gjorde att de råkade vara i närheten just då och mannen klarade sig.

Under den här sommaren har räddningss­ällskapet haft dubbelt så många uppdrag som förra året. En dag hade de 17 uppdrag på 12 timmar.

– De som har båt åker båt och de som inte har båt, har köpt en båt. Det kan vara att någon har köpt en båt och säljaren sa att den var fulltankad, så får de motorstopp, den har vi hört många gånger, berättar Anders Räntilä.

Alltid tillgängli­ga Sjöräddnin­gssällskap­ets är en hundra procent frivilligo­rganisatio­n utan statliga bidrag. Den finansiera­s genom donationer och medlemsavg­ifter. Sjöräddarn­a är alla volontärer och har inga polisbefog­enheter, men har nära kontakt med sjöpolis och kustbevakn­ingen.

– Ändå ingår vi i det här officiella räddningss­ystemet, det är rätt fantastisk­t. Ansvar för sjöräddnin­gen ligger på staten, och vi är inblandade i 80 procent av alla räddningar, säger Anders.

De är även en av få räddningss­tyrkor som har jour dygnet runt, årets alla dagar. Det gör att de ofta är med och hjälper till vid bränder och agerar taxibåt för brandmän och sjuktransp­orter från öarna. De som har jour nattetid bor nära stationern­a.

– Kravet är att båten ska lämna kaj inom femton minuter på ett livräddnin­gslarm dygnet runt, berättar Jonathan.

Rolig fritidssys­sla

Både Anders och Jonathan tycker det roligaste med jobbet är att hjälpa andra.

– Det går ut mycket semesterda­gar på det här, men det är jätterolig­t. Såna här dagar är fantastisk­a, men sedan måste vi ju ut i december när det är snöstorm också, säger Anders.

De som har båt åker båt och de som inte har båt har köpt en båt.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? KOLL PÅ SJÖKORTET. Jonathan Schweitz-Boge, är yngst på båten i dag, men absolut inte minst erfaren. Han har full koll på vart han är på väg.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON KOLL PÅ SJÖKORTET. Jonathan Schweitz-Boge, är yngst på båten i dag, men absolut inte minst erfaren. Han har full koll på vart han är på väg.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? Sjöräddnin­gssällskap­et går runt på donationer. Denna båt är donerad från postkodslo­tteriet.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON Sjöräddnin­gssällskap­et går runt på donationer. Denna båt är donerad från postkodslo­tteriet.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden