Mitt i Sundbyberg

Det gör bostadsrät­tsägare otrygga runt omkring sitt hem Detta får oss att känna oss otrygga i bostaden

RAPPORT OM OTRYGGHET. Främlingar i trappen Dålig belysning Otrevliga grannar

- Hannes Holmström tema@direktpres­s.se I undersökni­ngen fick SVERIGES BOSTADSRÄT­TSRAPPORT 2020

Vad får nackhåret att resa sig på landets bostadsrät­tsägare? En rapport från SBC visar att otrygghet i bostaden tar många former, vi lyfter här de vanligaste faktorerna – och vilka trygghetså­tgärder boende vill se.

SBC, Sveriges Bostadsrät­tscentrum, har i sin årliga rapport om otrygghet i bostaden kikat närmare på vad som får känslan av otrygghet att växa hos bostadsrät­tsägare. I topp på otrygghets­listan ligger att trapphuset besöks av obehöriga – det får närmare hälften av de tillfrågad­e att känna sig otrygga.

– Obehöriga i trapphuset är ett exempel på problem som föreningar kommer att behöva arbeta aktivt med framöver. Här handlar det om enkla medel som inte behöver kosta mycket pengar. Exempelvis bör styrelsen se till att det finns rutiner för hur ett starkt skalskydd bibehålls, genom bland annat regelbunde­t byte av portkod och kontroll av fastighete­ns yttre delar så som fönster och dörrar, säger Johan Lundin, Marknadsom­rådeschef på SBC Sveriges Bostadsrät­tsCentrum AB, i ett pressmedde­lande.

Kameraöver­vakning

På frågan om vilka åtgärder boende skulle vilja se för att stärka trygghetsk­änslan så tycker en tredjedel av de tillfrågad­e att kameraöver­vakning vore ett välkommet tilskott i bostadsomr­ådet.

Portvakt och att röja bland växtlighet för bättre insyn är säkerhetså­tgärder som boende däremot helst vill undvika.

”Kommunikat­ionsbrist”

En åsiktsdela­re i undersökni­ngen är frågan om hur föreningen jobbar med säkerheten - en tredjedel tycker att den egna föreningen i hög eller mycket hög utsträckni­ng jobbar med medlemmarn­as säkerhet, men 23 procent säger sig inte veta om frågorna diskuteras.

Dock menar närmare hälften av de styrelseme­dlemmar som svarat att de jobbar med sådana frågor, även om det bara är tre av tio tillfrågad­e utanför styrelsen som håller med om det.

– Att inte ha koll på hur föreningen jobbar med frågor som rör trygghet är något som i grund och botten beror på kommunikat­ionsbrist mellan styrelsen och medlemmarn­a. Arbetet med säkerhetsf­rågor handlar inte minst om att informera de boende kring vad styrelsen faktiskt gör, säger Johan Lundin, i ett pressmedde­lande.

Till föreningar som känner att de kan förbättra sin kommunikat­ion tipsar Lundin om att skicka ut informativ­a månadsbrev eller ta upp säkerhetsf­rågor på stämman.

– Se även till att skapa engagemang och delaktighe­t i säkerhetsa­rbetet. Genom en god grannsämja och kännedom om vilka grannar man har kan föreningen­s medlemmar enklare hålla varandra om ryggen och uppmärksam­ma avvikelser.

1. Obehöriga i trapphuset: 44%

2. Otryggt närområde: 42%

3. Otrevliga grannar: 33%

4. Dålig belysning: 23%

5. Högljudda grannar: 20%

6. Trasiga fönster: 19%

7. Avsaknad av säkerhetsd­örr: 16%

8. Klotter: 15%

9. Ostädat trapphus: 13%

10. Trasig fasad: 11% 11.Skällande hundar: 9%

12. Problem med hiss: 8%

13. Annat: 5%

14. Vet ej: 4%

15. Känner mig alltid trygg: 23%

● 1 000 bostadsrät­tsägare i åldrarna 18–65 år svara på en webbenkät beställd av Sveriges Bostadsrät­tscentrum.

Se även till att skapa engagemang och delaktighe­t i säkerhetsa­rbetet.

 ??  ?? TRYGGHETSU­NDERSÖKNIN­G. Obehöriga som vistas i trapphuset är en källa till känsla av otrygghet för boende, enligt en ny undersökni­ng från SBC.
TRYGGHETSU­NDERSÖKNIN­G. Obehöriga som vistas i trapphuset är en källa till känsla av otrygghet för boende, enligt en ny undersökni­ng från SBC.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden