Mitt i Sundbyberg

Fler elever i nian har testat droger

14 procent av de tillfrågad­e pojkarna i årskurs nio i Sundbyberg har någon gång testat narkotika. Det visar resultatet av Stockholms­enkäten, vilket är en ökning från 2018.

- Jonny Andersson jonny.andersson@direktpres­s.se

När Stockholms­enkäten för 2020 nu redovisas finns det positiva siffror för Sundbyberg. Som att fler elever i gymnasiet upplever att det är ”riktigt härligt att leva”, 68 procent av de tillfrågad­e.

– Nästa steg är att förstå varför och ta till oss eventuella

Nästa steg är att förstå

varför.

orsaker, säger Arash Sajadi, utveckling­sledare på stadsledni­ngskontore­t.

Oroande utveckling Samtidigt oroas han av siffrorna när det gäller narkotikaa­nvändandet bland pojkar i årskurs nio. 14 procent har i enkäten uppgivit att de testat narkotikak­lassade preparat. 2018 var siffran bland pojkar 3 procent. Han pekar även på att 25 procent av ungdomarna som inte testat narkotika, säger sig blivit erbjudna att testa.

– Vi vet att tidiga debuter ofta leder till tyngre droger, Attityden gentemot bruk av narkotika har förändrats. Ungdomarna har blivit mer tillåtande, säger Arash Sajadi. Krafttag

Sedan 2014 har trenden pekat i positiv riktning i Sundbyberg, nu menar Arash att den är bruten. Då väger han även in bruket av snus, cigaretter och alkohol.

För att få bukt med utveckling­en, anser Arash Sajadi att det måste ske en kraftsamli­ng kring skolan på alla plan. Bättre informatio­n, synlighet och ett mer strukturer­at arbete. 2018 låg Sundbyberg bra till i jämförelse med länets siffror.

– Så är det inte längre. Det inte okej när våra ungdomar mår dåligt, det måste vi jobba med, säger Arash Sajadi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden