Mitt i Sundbyberg

Flera nya cykelsatsn­ingar i närområdet.

- Albin Tingstedt

SOLNA

Solna satsar stort på cykelstråk­en i staden. En del är nya, medan andra har fått ett lyft under året. Här är listan på de nya och nygamla cykelvägar­na.

Totalt är det sex cykelvägar som under 2020 har, eller inom en snar framtid kommer ha, fått en renovering. En satsning som ligger rätt i tiden, menar Magnus Persson (C), ordförande i tekniska nämnden i Solna.

– Cykeln tar större plats, och vid mätningar av cykeltrafi­ken ser vi en stadigt ökande trend i Solna. Att ta cykeln är inte bara bra för den som cyklar, utan även miljömässi­gt och trafikmäss­igt genom att man avlastar körbanorna för andra om man väljer cykeln, säger han.

Hälften klara, hälften kvar Tre av de sex cykelstråk­en är redan klara: vid Huvudsta allé, Kolonnväge­n samt Råsta Strandväg. Arbetet med resterande tre – vid Ulriksdals­skolan, Solnavägen samt Östervägen – påbörjas senare i höst.

– Exakt när de är klara har jag inte koll på, men målet är att de ska vara så gott som klara innan årsskiftet. Sen brukar det vara något arbete som hänger kvar efter årsskiftet. Det första av årets sex arbeten påbörjades till exempel sent förra året och blev klar i våras, säger Magnus Persson.

Totalt har staden avsatt 15 miljoner kronor för samtliga cykelstråk, med bidrag från staten.

Magnus Persson poängterar också att cykelsatsn­ingen inte enbart fokuserar på cyklar.

– Det blir också bättre för gående på de här sträckorna. Ofta kan det finnas en konflikt mellan gående och cyklister, vilket syns på platser där cyklister har fått ta mer plats. Men syftet är att det ska bli bättre för alla, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden