Mitt i Sundbyberg

Sida intressera­de av lokaler i Rissne

I flera år har det planerats för att Sida ska flytta från lokalerna på Östermalm till Botkyrka. Men nu har det framkommit uppgifter om att Sida har visat intresse för lokaler i Sundbyberg.

- Michael Toll

I flera år har det planerats för att Sida ska flytta sin verksamhet från Östermalm till Botkyrka. Men Sida har snarare visat intresse för lokaler i Sundbyberg, visar mejlkonver­sationer som Omvärlden begärt ut.

Sidas flytt till Botkyrka har varit en segdragen historia. Allt började i januari 2018, då regeringen beslutade att Sida skulle flytta sitt kontor från Valhallavä­gen på Östermalm till Botkyrka. Detta för att man ville ”stärka storstäder­nas ytterområd­en och bidra till det lokala samhällets dynamik och attraktivi­tet”.

Men nu står det klart att Sida, trots regeringsb­eslutet, letade lokaler i Sundbyberg. Detta kan nätmagasin­et OmVärlden avslöja efter att ha begärt ut mejlkonver­sationer från Sida.

Enligt OmVärlden hade Sida redan i oktober 2018 kontakt med ett av världens största bolag för fastighets­rådgivning, Cushman & Wakefield, som tipsade Sida om att SEB:s tidigare lokaler i Rissne, Bankhus 90, kunde vara ett passande alternativ.

”Sida behöver kanske be om nya eller utökade direktiv från regeringen för att kunna besluta om en flytt till någon annan plats än Botkyrka, men det skulle kunna vara värt att överväga”,

skriver Cushman & Wakefield till Sidas överdirekt­ör Marie Otto sson i ett mejl enligt OmVärlden.

Även i december 2019 mejlades det, något som ledde till minst fyra möten mellan bolaget och Sida. Det sista mötet ägde rum dagen efter att regeringen utvidgade Sidas uppdrag till att leta lokaler i även andra kommuner i Stockholms län.

Marie Ottosson är överdirekt­ör på Sida. Hon vill inte uttala sig om den eventuella oviljan att flytta till Botkyrka och vill inte kommentera något innan ett flyttbeske­d ska presentera­s, något som förväntas ske i oktober.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? ANNAN SIDA. Sida visade intresse för SEB:s tidigare kontor i Rissne, trots att regeringen beslutat att myndighete­n skulle leta lokaler i Botkyrka kommun.
ANNAN SIDA. Sida visade intresse för SEB:s tidigare kontor i Rissne, trots att regeringen beslutat att myndighete­n skulle leta lokaler i Botkyrka kommun.
FOTO: MOSTPHOTOS FOTO: MIKAEL ANDERSSON ANNAN SIDA. Sida visade intresse för SEB:s tidigare kontor i Rissne, trots att regeringen beslutat att myndighete­n skulle leta lokaler i Botkyrka kommun. ANNAN SIDA. Sida visade intresse för SEB:s tidigare kontor i Rissne, trots att regeringen beslutat att myndighete­n skulle leta lokaler i Botkyrka kommun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden