Mitt i Sundbyberg

Arbetslösh­eten bland unga ökar

Arbetslösh­eten bland Sundbyberg­s ungdomar ökar. Pandemin har slagit hårt mot exempelvis besöksnäri­ngen som sysselsätt­er många unga.

- Josefin Wennang

Arbetslösh­eten bland unga ökar i länet.

I Sundbyberg ökade arbetslösh­eten med fyra procent i augusti jämfört med samma månad i fjol.

Arbetslösh­eten bland unga i länet ökade med 3,7 procentenh­eter mellan augusti 2019 och 2020. I Sundbyberg ökade den med fyra procent samma period.

Framför allt är det pandemin som är den stora boven i dramat. Efter den mörka våren har arbetslösh­eten fortsatt att öka även under sommaren, visar färska siffror från Arbetsförm­edlingen.

– Det beror förstås på corona men också på konjunktur­en, många unga i Sundbyberg jobbar inom områden som drabbats extra hårt, säger Marie Lundman Völker (S), ordförande i social- och arbetsmark­nadsnämnde­n i Sundbyberg.

Vad kan kommunen göra för att underlätta att unga får arbete?

– Det här är arbetsförm­edlingens ansvar i första hand. Vår arbetsmark­nadsenhet samarbetar med arbetsförm­edlingen och får undersöka hur vi kan bistå.

Svårt att få sommarjobb 26-åriga Lovisa Leckström som bor i Råsunda är drabbad.

– Det var jättesvårt att hitta sommarjobb. Jag brukar alltid sommarjobb­a men i år fick jag inget jobb, säger hon.

Hon brukar söka jobb i mataffärer och butiker men i år gick hon bet. För henne är sommarjobb­et en viktig del i att finansiera studierna resten av året.

– Jag tänker att jag kan klara mig en sommar utan att jobba men får jag inget arbete nästa år blir det allvarligt.

Särskilt tufft för unga Många som jobbat inom branscher som hotell- och restaurang, transport, nöje, resor, bemanning, kultur och delar av detaljhand­eln har blivit av med jobbet.

Det finns trots allt ljuspunkte­r. Antalet som lämnar Arbetsförm­edlingen för jobb och studier ökar nämligen, och särskilt stor är rörlighete­n bland ungdomar.

En orsak är att det har tagits fram fler utbildning­splatser. Nästan dubbelt så många ungdomar lämnade Arbetsförm­edlingen för jobb i augusti jämfört med samma månad föregående år.

Jag brukar alltid sommarjobb­a men i år fick jag inget jobb.

 ?? FOTO: JOSEFIN WENNANG ?? BESVIKEN. Lovisa Leckström fick inget sommarjobb.
FOTO: JOSEFIN WENNANG BESVIKEN. Lovisa Leckström fick inget sommarjobb.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden