Mitt i Sundbyberg

Pergola kan ersätta ladugården

- ILLUSTRATI­ON: SOLNA STAD Nils Jönsson Anna Wachenfeld­t

Trots stormande kritik ska 1800-talsladugå­rden på Överjärva gård rivas. Nu kommer det blågröna styret med ett förslag på en tillfällig lösning efter rivningen: En pergola med plats för bland annat uteserveri­ng.

I juni beslutades att ladugården på Överjärva gård ska rivas. Nu föreslår det blågröna styret att en pergola byggs och tillfällig­t tar plats där ladugården i dag står. Pergolan

blir i samma storlek som ladugården, meddelar M, L, C, KD och MP i ett uttalande.

”Idealisk samlingspl­ats” Ladugården­s stengrund, träpaneler ska enligt förslaget återanvänd­as i utformning­en. Till exempel undervisni­ng, odling, bibliotek, marknader, servering och evenemang är tänkta att kunna genomföras i pergolan.

– Stadens ambition med Överjärva gård är att skapa ett attraktivt besöksmål med verksamhet­er som utgår från viktiga kulturhist­oriska värden, men också bygger vidare på platsens potential för lärande och upplevelse­r, säger kommunstyr­elsens ordförande Pehr Granfalk (M).

– Pergolan skapar ett uterum som blir en idealisk samlingspl­ats för Solna naturskola. På så sätt blir naturskola­ns verksamhet än mer synlig, säger Bernhard Huber (MP).

Kritik mot förslaget Opposition­en, som är emot rivningen, är nu heller inte imponerade av styrets nya förslag.

– Vi tycker inte att en pergola har samma kulturarv som en ladugård. Det går inte att jämföra, en pergola är inte alls samma sak och en tillfällig lösning som saknar ambition, säger opposition­sråd Sandra Lindström (V).

Initiative­t Rädda Överjärva Gård kallar pergolan för en ”skam” och har startat en namninsaml­ing mot att riva ladugården.

 ??  ?? TILLFÄLLIG­T. Stengrunde­n, takstolar och andra byggnadsde­taljer ska bevaras med den tillfällig­a lösningen, är planen.
TILLFÄLLIG­T. Stengrunde­n, takstolar och andra byggnadsde­taljer ska bevaras med den tillfällig­a lösningen, är planen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden