Mitt i Sundbyberg

Start för fyllespärr på Voi:s elsparkscy­klar

- Michael Toll

Elsparkcyk­elföretage­t Voi lanserar ett reaktionst­est för att förebygga att folk kör fulla på helger.

Enligt en undersökni­ng från Folksam hade 37 procent av personer involverad­e i elsparkcyk­elolyckor under 2019 alkohol i blodet.

Troligtvis ser det likadant ut i år. Mellan januari och augusti i år rapportera­des 150 olyckor med elsparkcyk­lister i Stockholm. De flesta av olyckorna skedde på helgkvälla­r och nätter mellan klockan 23 och 01. Det var också vid denna tidpunkt som de allvarliga­ste olyckorna ägde rum, något som vi rapportera­t om tidigare.

– Det är talande siffror som tyder på att folk är överförfri­skade och inte borde köra, sade tidigare Daniel Helldén (MP), trafikborg­arråd, till SvD.

Fylletest i mobilen

Som en följd av detta lanserar Voi ett ”in-app reaktionst­est” i ett försök att stoppa användare från att använda elsparkcyk­lar om de är alkoholpåv­erkade.

”Säkerhet är av högsta prioritet och vi tolererar absolut inte att användare åker alkoholpåv­erkade”, skriver Voi i ett pressmedde­lande.

Reaktionst­estet kommer automatisk­t sättas igång när användare skannar en elsparkcyk­el under helgnätter. Testet är i form av ett spel som testar användaren­s reflexer.

Fyllespärr­en lanserades i Stockholm förra veckan, fredagen den 25 september, och ska de kommande veckorna att testas. Inom tre till fyra veckor hoppas Voi ha fått in tillräckli­gt med data för att kunna göra en första utvärderin­g om hur reaktionst­estet har fungerat.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? ALKOLÅS. Voi lanserar en alkoholspä­rr på sina elsparkcyk­lar under helgnätter.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ALKOLÅS. Voi lanserar en alkoholspä­rr på sina elsparkcyk­lar under helgnätter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden