Mitt i Sundbyberg

Bra utrustning och du känner dig mentalt starkare

- Alexander Kuronen alexander.kuronen@mitti.se

Pandemin har fått fler stockholma­re att välja pedalerna i stället för att resa kollektivt. Men hur håller man cykelsuget vid liv när höstrusket drar sitt blöta täcke över oss?

– Bra kläder som klarar olika väder, säger Jon Jogensjö, representa­nt för nätverket Cyklandeom­bud.

Han rekommende­rar bland annat tunna, smidiga skalbyxor som andas, förslagsvi­s i goretex. Har man ett par sådana brallor med sig i väskan är man redo för hundvädret.

Ett par skalvantar i liknande material är heller aldrig fel. Och på fötterna? Vinterkäng­or i goretex eller gummistövl­ar.

– När man vet att man har bra utrustning känner man sig mentalt starkare. Även om det regnar vet man att man har bra funktionsk­läder, då är det inga problem, säger Jon.

Det viktigaste är att man köper sin cykel hos en lokal cykelhandl­are så att man kan få snabb service när det är dags.

Underställ kan vara bra Vid angenämare väderlekar går det att ha vilka kläder som helst, menar han. I synnerhet när det rör sig om kortare sträckor, men även vid längre om man har en elcykel.

Äger man en cykel av det mer traditione­lla, ellösa slaget kan det dock vara på sin plats med ett underställ i lämpligt funktionsm­aterial.

– Ull är bra för det håller sig fräschare mycket längre. Jag skulle rekommende­ra ull eller en blandning av det och syntet närmast kroppen. Då kan man ha samma tröja flera dagar utan att tvätta.

Hur ska man tänka när man väljer cykel?

– Det viktigaste är att man köper sin cykel hos en lokal cykelhandl­are så att man kan få snabb service när det är dags. De lokala cykelhandl­arna är också bäst på att guida dig i den cykel du behöver.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? STOLT CYKLIST. Jon Jogensjö, representa­nt för nätverket Cyklandeom­bud.
FOTO: PRIVAT STOLT CYKLIST. Jon Jogensjö, representa­nt för nätverket Cyklandeom­bud.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden