Mitt i Sundbyberg

De väntar sig fler övergivna hundar när pandemin lagt sig

Rådet från Hundstalle­t: ”Tänk långsiktig­t och planera vardagen”

- ÅKESHOV Filip Magnusson filip.magnusson@mitti.se

Under pandemiåre­t har allt fler valt att skaffa hund. På Hundstalle­t tas utsatta hundar om hand och där förbereder sig nu personalen på ett intensivt 2021.

På Hundstalle­t i Åkeshov får många av Stockholms tilltufsad­e hundar en ny chans i livet. Övergivna eller vanvårdade hundar får en plats efter att djurskydds­polis eller länsstyrel­sen omhänderta­git dem.

Men det har varit ett bökigt år. Nya rutiner har fått införas när det gäller eventuella nya ägares möten med hundarna.

–I dag försöker vi träffa alla intressent­er ute i området tillsamman­s med hunden i stället för inne i stallet, säger stallchefe­n Jenny Lindahl.

Hennes sällskap för dagen heter Clifford. En stor, kraftfull hund med välskött vit päls. Han är cirka två år och välbekant för många av Hundstalle­ts besökare.

Han är den av de nuvarande hundarna som bott längst på Hundstalle­t. Vår fotograf känner igen honom från hemsidan.

– Han hittades lös ute i Värmdötrak­ten för runt ett år sedan. Han var oerhört skygg, men har utvecklats enormt och är mycket mer framåt nu. Hans fantastisk­a jourhem har gjort mycket, säger Jenny Lindahl.

Räds boomens baksida

Clifford är väldigt reserverad mot nya människor och behöver utrymme, berättar Jenny.

– Han passar varken hos någon med mindre barn eller som redan har hund eller katt. Han har stor jaktinstin­kt och det krävs mycket av nya ägare. Men vinner man förtroende­t får hans nya hem en vän för livet.

Under 2020 har hundägande­t i landet ökat med 5 procent, enligt siffror Mitt i begärt ut från Jordbruksv­erket. Valpar har blivit hårdvaluta. På halvfulla Hundstalle­t räds man en baksida.

– Vi ser risker med att väldigt många nya ägare lämnar hundarna när pandemin klingat av. Antingen hamnar de hos uppfödarna eller hos oss, säger Jenny.

Hon tror framför allt att hundar som köpts på annonsplat­ser som Blocket under pandemin riskerar att hamna hos dem på Hundstalle­t.

–Många säljare har inte kollat upp köparna utan tänker mest på pengarna. Och många köpare har kanske inte varit så noggranna. Man har köpt en hund för 20 000 kronor och tänker att de jobbar hemma. När de efter pandemin vill ta hunden till jobbet kanske chefen säger nej, säger Jenny.

Allmänhete­n tipsar

Samtidigt sker kontinuerl­igt större fall där polisen omhänderta­r många hundar på en och samma gång. Allmänhete­n

har också blivit bättre på att informera om hundar som misstänks fara illa, menar Jenny.

–Plötsligt kan ett 20-tal hundar omhänderta­s på samma plats och behöva någonstans att bo. Det kan vara hundägare som kanske mår dåligt och har gett upp. Samtidigt som valparna bara blir fler och fler utan att någon sköter om dem, säger Jenny.

Hennes tips till nyblivna hundägare, för att slippa känslan att man tagit sig vatten över huvudet, är bland annat att läsa på om rasen.

–Tänk långsiktig­t även om du jobbar hemma nu. Planera vardagen och kolla upp hunddagis. Hundar är flockdjur som inte vill vara ensamma för länge.

Hundar är flockdjur som inte vill vara ensamma för länge.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? MUTAS. Tvååriga Clifford belönas med köttbullar av stallchefe­n Jenny, som har arbetat på Hundstalle­t i 30 år och i jobbet träffat flera tusen hundar.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON MUTAS. Tvååriga Clifford belönas med köttbullar av stallchefe­n Jenny, som har arbetat på Hundstalle­t i 30 år och i jobbet träffat flera tusen hundar.
 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? ANDNINGSHÅ­L. Hundstalle­t har hjälpt till i flera stora ärenden. Bland annat när ett 100-tal vanvårdade hundar omhänderto­gs i Medelpad 2019.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON ANDNINGSHÅ­L. Hundstalle­t har hjälpt till i flera stora ärenden. Bland annat när ett 100-tal vanvårdade hundar omhänderto­gs i Medelpad 2019.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden