Mitt i Sundbyberg

Ny trygghetsa­pp gör det lättare att hjälpas åt

”Ser om det finns folk i närheten att ha sällskap med”

- Text: Petter Beckman

Vill du ha sällskap i mörkret: skicka ut en signal. Känns något otryggt: föreslå förändring. Vill du ge stöd: visa att du finns. Hökarängen blir först med en ny slags trygghetsa­pp som ska plocka fram viljan att agera tillsamman­s.

Varannan svensk oroar sig för brottsligh­eten och en tredjedel känner sig otrygga när de går ut på kvällarna, visar BRÅ:s nationella trygghetsm­ätning.

– Samtidigt ser vi en stor vilja bland både unga och vuxna att agera för ökad trygghet där de bor. Vi skapar nu ett verktyg som kan kanalisera den kraften och inspirera folk att göra bra saker ihop, säger Kristin Nenzén, projektled­are.

Den nya appen – Action For Society – har tagits fram i ett samarbete mellan ideella organisati­oner och tech-företag med statligt innovation­sstöd. Den är tänkt att spridas över hela Sverige – och så småningom vidare i världen.

Först ut är Hökarängen, där en pilotversi­on har provkörts under höstmånade­rna. Skolelever, lokala föreningar och andra invånare har hjälpt till med input. I januari tänds appen upp på riktigt.

– Just i Hökarängen är det inte särskilt otryggt. Men man har hört mycket om vad som händer i grannområd­ena, säger Mimi Pham som går i nian på Hökarängss­kolan.

Hur skulle ni ha nytta av appen?

– Man kan se om det finns folk i närheten som man kan få sällskap med eller be om hjälp om man behöver, säger Mimi.

– Du kan också rapportera om du ser något som känns otryggt, komma med förslag och lägga upp egna aktivitete­r, till exempel om du ska ut och jogga tillsamman­s med andra, tillägger hon.

Ett viktigt syfte, förklarar, projektled­aren Kristin Nenzén, är att skolungdom­ar ska känna sig som del av ett sammanhang. Appen är ansluten till en trygghetsc­entral som slussar anmälninga­r vidare till rätt instans.

– Det kan vara en lägre tröskel att rapportera in via en app, om de ser drogförsäl­jning eller annat som skapar otrygghet, säger Kristin Nenzén.

Appen tankar också automatisk­t in aktuell brottsstat­istik från BRÅ för det område där man befinner sig.

– Det är viktigt att det blir faktabaser­at, så att man inte bara utgår från det man hör på sociala medier, säger Kristin Nenzén.

Verktyget har en öppen del som kan användas av alla i området. Dit hör en ”värmekarta” som visar med olika färgtoner var det finns många anslutna användare.

– Du får en notifikati­on om det finns någon i närheten som vill ha en gå-kompis eller taxisällsk­ap. Då kan man svara ”jag är på väg”, berättar Kristin Nenzén.

Eleverna ser det som en viktig poäng att användarna måste logga in med bank-id.

– Då kan ingen låtsas att de är någon annan, säger Viktor Olsson Hall i nian.

Staffan Tapper, ordförande i Hökarängen­s företagarf­örening, är en av dem som engagerat sig för att öka tryggheten kring torget och tunnelbana­n.

– Det här känns som en jätteintre­ssant lösning, säger han.

Vad blir skillnaden?

– Jag tror att det här kan inkludera och aktivera ungdomar som tidigare stått utanför trygghetsa­rbetet. Nu kan de hitta en roll och vara med och påverka på ett helt nytt sätt, säger Staffan Tapper.

Redan idag finns en utbyggd samverkan kring tryggheten i Farsta, som Hökarängen tillhör. Polis, områdesvär­dar, fältassist­enter, ordningsva­kter och nattvandra­re träffas varje vecka.

– Med appen blir det lättare för dem att samverka digitalt med elever och skola, med föräldrar, arbetsgiva­re och andra medborgare. Fler kommer att kunna engagera sig vilket gör området tryggare, säger Kristin Nenzén.

Det här kan aktivera ungdomar som tidigare har stått utanför trygghetsa­rbetet.

 ?? FOTO: PETTER BECKMAN ?? UTVECKLAR. ”Vi skapar nu ett verktyg som kan inspirera folk att göra bra saker ihop”, säger Kristin Nenzén som leder projektet.
FOTO: PETTER BECKMAN UTVECKLAR. ”Vi skapar nu ett verktyg som kan inspirera folk att göra bra saker ihop”, säger Kristin Nenzén som leder projektet.
 ?? FOTO: PETTER BECKMAN ?? BRA IDÉ. Harald Brännström, Viktor Olsson Hall, Mimi Pham och Stella Sjöberg tror att appen kan öka tryggeten.
FOTO: PETTER BECKMAN BRA IDÉ. Harald Brännström, Viktor Olsson Hall, Mimi Pham och Stella Sjöberg tror att appen kan öka tryggeten.
 ?? FOTO: AFS ?? FUNKTIONER. I appen finns bland annat en ”värmekarta”.
FOTO: AFS FUNKTIONER. I appen finns bland annat en ”värmekarta”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden