Mitt i Sundbyberg

Svar kring gåvor, lån – och förskott på arv

JURIDIK · Flera nya frågor om att ärva aktier, lån inklusive ränta och fritidshus.

-

Jag har av min pappa fått aktier som förskott på arv. Han vill att de går vidare till min dotter och inte min son. Kan jag ge henne dem som gåva?

Jag har tagit ett lån för min sons räkning. Han kommer inte kunna betala av det. Kan jag skriva att det är förskott på arv? Hur skriver jag att det även gäller räntan som betalas av?

Jag har också ett fritidshus som jag vill ge min dotter som förskott på arv. Vilket belopp ska det beräknas på i avdraget på arvet?

Om du vill ge dina barn gåvor och förskott på arv ska du göra det. Däremot kan det i vissa fall behövas kompensera­s för gåvor vid ett arvskifte om någon arvinge tycker att det blivit en orättvis fördelning.

Gåvor som getts till en bröstarvin­ge ska som huvudregel avräknas som förskott på dennes arv. Men om det skrivits att det inte var förskott på arv ska gåvan inte dras av från gåvotagare­ns arvslott. Oavsett om du vill att gåvorna ska ses som förskott på arv eller inte är det bra att skriva vad som gäller i gåvobreven. Vad gäller ränta på din sons lån kan du exempelvis skriva in att en viss ränta från ett visst datum fram till ditt dödsdatum också ingår i gåvan, så får man räkna på det vid arvskiftet.

Om du väljer att ange allt du ger bort som förskott på arv räknas dessa av från barnens arvslotter. Och då blir ju det av barnet som fått minst ersatt för det. Vid beräkninge­n utgår man ifrån värdet vid gåvotillfä­llet. Om tanken istället är att du vill gynna det ena barnet lite mer än det andra kan du ange den enas gåva som förskott och den andras som att det inte var förskott.

Trots reglerna kring förskott på arv finns ett så kallat förstärkt laglottssk­ydd. Laglotten är en hälftendel av arvslotten. Om gåvan inskränker ditt ena barns rätt till laglott och är given under vissa omständigh­eter eller vissa villkor kan barnet begära att få ersättning för det.

Detta gäller oavsett om det skrivits att gåvan inte ska vara förskott på arv. Vid denna beräkning utgår man istället ifrån värdet vid tidpunkten för arvskiftet.

 ??  ?? Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familjejur­ist@mitti.se
Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familjejur­ist@mitti.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden