Mitt i Sundbyberg

Smarta sättet att hålla nyårslöfte­t!

Har du stått där på nyårsafton med bubblet i högsta hugg och avfyrat ett nyårslöfte som du sedan inte hållit mer än januari månad ut? Gör så här denna gång.

-

Då är du inte ensam, de flesta nyårslöfte­n slutförs inte. Men det finns några bra knep för att sätta mål som är väl genomtänkt­a och ökar chansen att du lyckas. Jag tänker att 2021 är ett extra bra år att starta upp med nya mål som ger dig energi och en positiv känsla inför det kommande året.

Har du hört talas om ett SMART mål? Om inte så är det en bra mall att utgå från när du ska sätta dina mål.

SMART står för Specifikt, Mätbart, Attraktivt, Realistisk­t, och Tidsbestäm­t.

Börja med att specificer­a dina mål så tydligt som möjligt. Ju mer specifikt ditt mål är desto lättare är det att veta vad du ska göra och hur du ska göra.

Om vi tar exemplet med att börja träna, skulle det kunna vara, ”jag vill träna två gånger varje vecka”. Gör målet mätbart. Alltså hur vet du att du att du nått ditt mål? Till exempel, ”jag har nått mitt mål när jag tränat två gånger på gym 60 minuter varje gång, varje vecka hela 2021”.

Att målet ska vara attraktivt är en bra förutsättn­ing för att du ska vilja genomföra det, till exempel ”jag vill träna för att få en bra hälsa och leva längre”.

Är ditt mål realistisk­t? Se till att justera målet så att det passar dig och din livssituat­ion. Om man sätter ett alldeles för högt satt mål, är risken stor att du inte kan hålla det. Det är ett bra recept för att bli besviken. Bättre att sätta mål som är genomförba­ra.

Sist så gör du målet tidsbestäm­t. Hur länge har du på dig att uppnå ditt mål?

Det är bra om du tittar på hur det här målet passar in i det livet du lever. Hur får du ihop målet med ditt övriga liv?

Är ditt mål realistisk­t? Se till att justera målet så att det passar dig och din livssituat­ion.

En av det vanligaste orsakerna till att vi inte gör förändring­ar eller når våra mål är för att det inte fungerar med vårt liv i övrigt. Därför är det viktigt att titta på helheten när du gör en förändring.

Fundera också på vilka positiva effekter det får om du gör den här förändring­en eller når det här målet? Kan dessa positiva effekter fungera som en motivation till att genomföra ditt uppsatta mål? Genom att titta på det positiva effekterna så besvarar du frågan varför du ska hålla ditt löfte.

Se om du kan få hjälp av någon i din närhet, som stöttar dig i ditt mål. Vi har större chans att genomföra det vi lovat om vi vet att någon ser efter oss och frågar hur det går. Om ni är fler som genomför målet så har du hjälp av gruppen.

Lycka till, och låt 2021 bli året då du når dina mål!

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? NYÅRSLÖFTE. för nya året.
Sätt realistisk­a mål
FOTO: MOSTPHOTOS NYÅRSLÖFTE. för nya året. Sätt realistisk­a mål

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden