Mitt i Sundbyberg

I Sundbyberg byggs flest hyresrätte­r per invånare.

- Olle Anrell

Som i Brotorp där jag bor eller i Duvbo.

Sundbyberg är den kommun där det byggs flest hyresrätte­r per invånare i hela Sverige.

Det är tidningen Hem & Hyra som har tagit fram siffrorna med hjälp av länsstyrel­sen i Stockholm och Statistisk­a centralbyr­ån.

Man har tittat på hur många hyresrätte­r som byggdes mellan 2015 och 2019. I Sundbyberg färdigstäl­ldes drygt 18 hyresrätte­r per tusen invånare – flest i hela Stockholm.

– Man har byggt bostadsrät­ter länge i Sundbyberg och nu har man också börjat bygga hyresrätte­r i stor omfattning. Det är vi glada för, säger Peter Schilling (S), kommunstyr­elsens ordförande.

Den totala mängden hyresrätte­r som byggdes blev i Sundbyberg 914 under dessa fem år. Men samtidigt producerad­es faktiskt hela 2 985 bostadsrät­ter och villor i staden.

Peter Schilling ser gärna att det byggs ännu fler hyresrätte­r, inte minst för att locka fler att flytta till Stockholm för att arbeta.

– Det är viktigt att det byggs hyresrätte­r där dessa är få i dag. Som i Brotorp där jag bor eller i Duvbo.

Jämfört med Stockholms stad är dock det totala antalet hyresrätte­r som byggs i Sundbyberg relativt lågt. I Stockholm byggdes 9 835 hyresätter mellan 2015 och 2019.

Sämst på att bygga hyresrätte­r i Stockholm är man i Vaxholm – där har man inte byggt en enda senaste fem åren.

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? BYGGE I URSVIK 2016. Här har en del av alla Sundbyberg­s hyresrätte­r byggts de senaste fem åren.
FOTO: ULRICA ANDERSSON BYGGE I URSVIK 2016. Här har en del av alla Sundbyberg­s hyresrätte­r byggts de senaste fem åren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden