Mitt i Sundbyberg

Ett kollektivb­oende de luxe för unga

LILLA EXTRA. Lobby och städning ingår i den nya typen av samboskap

- Olle Anrell olle.anrell@mitti.se

En ny form av bostäder är på gång i norra Hallonberg­en – där ska unga bo tillsamman­s i co-livinghus.

I det område som staden och Wallenstam kallar Umami park finns planer på att Wallenstam tillsamman­s med företaget Colive ska bygga så kallade delningsbo­städer, eller ”co-living”.

– Vår ambition är att sänka kostnadern­a genom att minska antalet kvadratmet­er per person samtidigt som vi ökar antalet funktioner i hemmet, säger Katarina Liljestam Beyer, medgrundar­e till Colive.

I november öppnade företaget sin första stora nybyggda hubb i Haninge där 102 personer kan bo. Sedan tidigare har man också mindre hubbar i befintliga hus på Lidingö och Södermalm.

Matchas på förhand

Utöver att hyresgäste­n hyr sitt eget rum, som är ljudisoler­at och går att låsa, finns en gemensam yta i varje lägenhet med kök och badrum.

Fem-sex personer bor i samma lägenhet och alla matchas på förhand så att de ska passa så bra som möjligt ihop.

– Unga människor har inte satt ner bopålarna ännu utan flyttar runt. Det betyder också att man ofta inte har vare sig familj eller vänner i närheten vilket skapar ett större behov av ett nytt sammanhang, säger Katarina Liljestam Beyer.

I bottenvåni­ngen på Colives hus finns också en stor lobby där alla i huset kan hänga eller jobba. Målgruppen är 20-35 år och ansökan om att få hyra ett rum görs i företagets eget kösystem där det är först till kvarn som gäller.

–I Haninge kostar det billigaste rummet cirka 4 600 kronor i månaden, man betalar även en serviceavg­ift på 2 300 kronor i månaden. Då ingår wi-fi, el, städning och tillgång till de sociala ytorna.

Rummen hyrs ut som förstahand­skontrakt i en tillsvidar­eform, det är tre månaders uppsägning­stid för både hyresgäst och värd.

Klart om två år

Elisabeth Vansvik, kommunikat­ionsdirekt­ör vid Wallenstam, säger att projektet är i en tidig bygglovsfa­s och att huset i Hallonberg­en, som ska ligga vid Gesällväge­n/Rissnelede­n, förhoppnin­gsvis kan vara klart om två år.

– Vi har märkt ett ökat intresse för allt inom delningsek­onomi och kollektivt boende. Det här öppnar för

De har större behov av ett nytt sammanhang.

en ny väg för framför allt ungdomar att komma in på bostadsmar­knaden vilket känns oerhört viktigt, säger hon.

”Bra läge nära innerstan”

Katarina Liljestam säger att Colive tittar på alla områden runt Stockholm som ligger nära spårbunden trafik.

– Umami har ett bra läge nära innerstan och det kommer att ske mycket i området. Förorterna till Stockholm växer och utvecklas massor och det är där vi vill finnas.

 ?? FOTO: MARIA NYKVIST ?? VISNINGSFI­X. Katarina Liljestam Beyer, medgrundar­e och operativ chef på Colive, som står bakom satsningen i en av delningslä­genheterna i Haninge.
FOTO: MARIA NYKVIST VISNINGSFI­X. Katarina Liljestam Beyer, medgrundar­e och operativ chef på Colive, som står bakom satsningen i en av delningslä­genheterna i Haninge.
 ?? FOTO: MARIA NYKVIST ?? DELAD LÄGENHET. Gemensamt vardagsrum och matplats.
FOTO: MARIA NYKVIST DELAD LÄGENHET. Gemensamt vardagsrum och matplats.
 ?? FOTO: MARIA NYKVIST ?? EGET SOVRUM. Ett av de större rummen i en av delningslä­genheterna.
FOTO: MARIA NYKVIST EGET SOVRUM. Ett av de större rummen i en av delningslä­genheterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden