Mitt i Sundbyberg

Rejält uppåt för bostadsrät­ter

Trots pandemi sattes rekord: ”Är inte längre bara läge, läge, läge som gäller”

- Michael Toll michael.toll@mitti.se KÄLLA: BJURFORS

Norrort: Sollentuna ökade 10 procent

Lidingö: Sigtuna: Sollentuna: Solna: Sundbyberg: Upplands Väsby: Vaxholm: Danderyd: Vallentuna: Norrtälje: Täby: Österåker:

När bostadsåre­t 2020 sammanfatt­as står det klart att priserna på bostadsrät­ter har ökat ordentligt på de flesta platser i länet. Och det är inte bara läget som avgör.

2020 var på grund av pandemin ett minst sagt annorlunda år på bostadsmar­knaden. Under året blev det både rekordstor­a prisfall – följt av nya prisrekord. Intresset för fritidshus sköt i höjden, och antalet sålda bostadsrät­ter sköt i höjden.

Västerort: Minskning i Hässelby-Vällingby

Ekerö: Järfälla: Upplands-Bro: Bromma-Västerled: Hässelby-Vällingby: Spånga-Kista:

En väsentlig skillnad i Stockholm var att det är nya faktorer som har spelat in på slutpriset.

– I Stockholm är det inte längre bara läge, läge, läge som gäller, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Stockholm i ett pressmedde­lande.

Vill ha mer yta

Bostadsyta, extrarum och balkong eller uteplats har blivit nya faktorer som påverkat slutpriset på bostäder i högre grad än tidigare.

– Det är sådant som bostadsköp­are

Söderort: Nacka och Värmdö dyraste

Botkyrka: Haninge: Huddinge: Nacka: Salem: Södertälje: Tyresö: Värmdö: Nynäshamn: är beredda att betala extra för, och ibland till och med värderar högre. Detta har bidragit till breda

City: 7,9 procents ökning för hela stan

Brännkyrka­Skärholmen: HägerstenL­iljeholmen: Farsta-Vantör: EnskedeSka­rpnäck: Östermalm: Södermalm: Kungsholme­n: Vasastan-Norrmalm: Essingen: kraftiga uppgångar, säger Fredrik Kullman.

2020 var också året då säljarna, återigen, återfick övertaget på bostadsrät­tsmarknade­n. Låga räntor, stark börs och förändrade preferense­r har drivit på priserna.

– Att uppskovsrä­ntan tagits bort kan också gynna priserna eftersom det sannolikt leder till att fler lägger in vinsten i den nya bostaden, säger Fredrik Kullman.

Bara några få områden såldes bostadsrät­ter till lägre medelpris än tidigare. Siffrorna står för 2020 års priser och förändring­en gentemot föregående år.

Att uppskovsrä­ntan tagits bort kan också gynna priserna eftersom det sannolikt leder till att fler lägger in vinsten i den nya bostaden.

”2020 året då säljarna återfick övertaget, med eftertryck”, menar Fredrik Kullman, vd Bjurfors Stockholm.

 ??  ?? ÖKAR I HELA LÄNET.
ÖKAR I HELA LÄNET.
 ??  ?? BOSTADSÅRE­T.
BOSTADSÅRE­T.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden