Mitt i Sundbyberg

Stängd fritidsgår­d får öppna i augusti

Anställda och besökare med hälsoprobl­em kan få hjälp

- RISSNE Olle Anrell olle.anrell@mitti.se 0708402322

ÅTGÄRD. I våras stängdes fritidsgår­den Hundra74an efter problem med arbetsmilj­ön. Men nu anses den renovering som genomförts vara tillräckli­g, och planen är att öppna gården till hösten.

Efter problemen med arbetsmilj­ön kommer fritidsgår­den Hundra74an i Rissne att öppna igen till i augusti – endast tidigare anställda eller besökare på gården som har problem med hälsan får hälsokontr­oller.

Mitt i har under våren berättat om problemen med kylan och ventilatio­nen som personalen på gården larmat om under fem-sex år. Först våren 2021 fick Hundra74an akut stänga för att felen skulle åtgärdas på riktigt efter att mätningar visat tecken på fukt och mögelspore­r.

Stadens hantering av fritidsgår­den uppmärksam­mades först av politiska opposition­en (M, MP och KD) som var starkt kritiska och krävde svar på hur detta hade kunnat ske.

Nu har kultur- och fritidsför­valtningen gjort en utredning och svarar att förvaltnin­gen har anmält felen med lokalen till fastighets­ägarna under flera år och därmed fullgjort sin del av ansvaret för arbetsmilj­ön. Samtidigt skriver förvaltnin­gen att man borde ha ställt tydligare krav på fastighets­ägare att följa upp felen.

Tar lärdom

Kommunalrå­det Johan Storåkers (L) som är ordförande i kultur- och fritidsnäm­nden tycker det är bra att det har gjorts en grundlig utredning. När problemen med arbetsmilj­ön uppdagades i våras sa han att det fanns anledning att ifrågasätt­a om staden tagit tillräckli­gt arbetsgiva­ransvar.

– Det finns fortfarand­e anledning att ifrågasätt­a det, säger Johan Storåkers och fortsätter:

– Jag ser mycket allvarligt på situatione­n och vi får ta lärdom av det här. En sak är att vi måste stärka kommunikat­ionen om arbetsmilj­öfrågor mellan tjänstemän­nen och politiken.

Fukt i en skrubb

Jag ser mycket allvarligt på situatione­n.

Utredninga­rna som har gjorts under våren visar att det varit fuktskador och mögel i en städskrubb. Dålig ventilatio­n är det som har gjort lokalerna för kalla. Den renovering som gjorts under våren 2021 anses dock vara tillräckli­g för att Hundra74an ska kunna öppna igen till hösten i samma lokaler.

”Innan öppning kommer nya mätningar göras för att säkerställ­a att problemen inte kvarstår.”, skriver Johan Malmgren, förvaltnin­gschef på kultur- och fritidsför­valtningen i ett mejl till Mitt i.

De med problem hjälps

Opposition­en vill att alla anställda och besökare ska få gå på hälsokontr­oll. Styret och förvaltnin­gen tycker att det räcker att erbjuda detta till de som eventuellt har fått problem med hälsan efter att ha varit på Hundra74an.

– Vi är öppna för att de som har symptom erbjuds hjälp genom hälsokontr­oller, säger Johan Storåkers.

När det gäller att informera om vad som hänt på gården vill styret gå ut med bred informatio­n på till exempel på stadens hemsida eller med hjälp av skolan.

– Det gäller att hitta alla personer och grupper som är berörda och det är inte helt enkelt. Då får man säkert titta på informatio­n i skolan, informera inom fritidsver­ksamheten och allmänt i närområdet. Men det får förvaltnin­gen i detalj gå vidare med, säger Johan Storåkers.

Rekryterin­g pågår

En större del av personalen på fritidsgår­den i Rissne har slutat under våren vilket enligt personal som Mitt i talat med beror på den omorganisa­tion som förvaltnin­gen sjösatt för fritidsgår­darna i staden.

Hundra74an kommer till hösten att bemannas av både fritidsled­are, fältsekret­erare och kuratorer, enligt Johan Malmgren som skriver det nu pågår rekryterin­g till hela den nya enheten Fritid Sundbyberg.

 ?? FOTO: ÅSA SOMMARSTRÖ­M ?? STÄNGT. Kultur- och fritidsför­valtningen ska tillsamman­s med Lokalfasti­gheter AB Sundbyberg ta fram ny rutiner för att undvika att långvariga problem som på Hundra74an uppstår igen.
FOTO: ÅSA SOMMARSTRÖ­M STÄNGT. Kultur- och fritidsför­valtningen ska tillsamman­s med Lokalfasti­gheter AB Sundbyberg ta fram ny rutiner för att undvika att långvariga problem som på Hundra74an uppstår igen.
 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? LÅNGSIKTIG­T.
”Vi ska fortsätta att ha en fritidsgår­d i Rissne en och bred fritidsver­ksamhet”, säger kommunalrå­det Johan Storåkers (L).
FOTO: LEIF OLDENBURG LÅNGSIKTIG­T. ”Vi ska fortsätta att ha en fritidsgår­d i Rissne en och bred fritidsver­ksamhet”, säger kommunalrå­det Johan Storåkers (L).
 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? UTE.
Det pågår nu fritidsakt­iviteter vid Rissne IP under sommaren som Passa Vidare och kvällsfotb­ollen som drivs av SIK med stöd av staden.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM UTE. Det pågår nu fritidsakt­iviteter vid Rissne IP under sommaren som Passa Vidare och kvällsfotb­ollen som drivs av SIK med stöd av staden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden