Mitt i Sundbyberg

Kravet: Utse statlig cykelförha­ndlare

C-politiker vill få fart på utbyggnad

- Ingrid Johansson ingrid.johansson@mitti.se

Tillsätt en statlig cykelförha­ndlare så att det blir fart på utbyggnade­n av cykelvägnä­tet i Stockholms län. Det kräver regionråde­t Gustav Hemming (C) i ett brev till regeringen.

Utbyggnade­n av det regionala cykelvägnä­tet går för långsamt. Regionråde­t Gustav Hemming (C) tålamod är på upphällnin­gen.

Nu skriver han till regeringen för att få en förhandlin­gsperson som driver frågan, precis som i Sverigeför­handlingen, där utbyggnad av bostäder och tunnelbana samplanera­des.

– Cykling borde behandlas som ett eget trafikslag och ha samma rätt till sammanhäng­ande vägar som andra trafikantg­rupper, säger han.

Var femte är cyklist

Målet är att 70 procent av alla resor inom länet ska ske med gång, cykel och kollektivt­rafik, varav cykelandel­en ska vara 20 procent 2030.

Region Stockholm har tagit fram en cykelplan, som samordnar och pekar ut var det bör byggas och vilken standard på banorna som behövs.

Men hittills har bara 16 av de 80 mil byggts som ska utgöra cykelvägnä­tet.

Inte klart förrän 2040

”I nuvarande takt kommer det att bli färdigbygg­t först ett decennium senare”, skriver Hemming i brevet, som är riktat till infrastruk­turministe­r Tomas Eneroth och klimatmini­ster Per Bolund.

Ett krux är nämligen att det inte är regionen som äger frågan, eftersom det är staten och kommunerna som är väghållare, och som måste bygga cykelvägar­na.

– Jag vill att staten engagerar sig och att vi tillsamman­s ser till att få fram pengar, genom prioriteri­ngar i länsplaner, i stadsmiljö­avtal och i bästa fall genom statlig direktfina­nsiering.

Som cykelmotor­vägar

Planen är att det regionala cykelvägnä­tet ska följa de stora lederna till och från city.

Många sträckor har redan någon form av cykelbana, men inte alltid med så god standard. Och inte sällan tar de slut och cyklistern­a får ge sig ut i trafiken. Det kan också vara så att cykelbanan upphör vid kommungrän­sen.

Det finns vissa stråk i cykelplane­n som är utredda och skulle kunna börja byggas, till exempel Västerhani­ngestråket och stråket från Bro/ Kungsängen.

– Vi utgår från var det finns potential att nå resultat fort. En statlig cykelförha­ndlare skulle ge kraft, säger Hemming.

Cykling borde behandlas som ett eget trafikslag.

 ?? FOTO: ARKIVBILD ?? CYKEL. Om cykelvägnä­tet byggs ut får det samma kapacitet som tunnelbane­nätet.
Gustav Hemming (C).
FOTO: ARKIVBILD CYKEL. Om cykelvägnä­tet byggs ut får det samma kapacitet som tunnelbane­nätet. Gustav Hemming (C).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden