Mitt i Sundbyberg

MP vill ha miljözoner i Sundbyberg

Vill rena luften på Sumpans smutsigast­e gator genom att förbjuda äldre bilar

- Olle Anrell

”Luftkvalit­eten vi har i Sundbyberg duger inte”, säger Martin Solberg (MP).

Miljöparti­et vill införa miljözoner och förbjuda äldre bilar på de gator i Sundbyberg med sämst luftkvalit­et.

Enligt en rapport från 2017, gjord av Östra Sveriges Luftvårdsf­örbund, har kommunerna Stockholm, Solna och Sundbyberg störst andel exponerade invånare för kvävedioxi­dhalter över det angivna normvärdet.

Dessutom klarades inte miljömålen för partiklar (PM10) på Järnvägsga­tan, Fredsgatan, Landsvägen,

Tulegatan och Löfströms Allé vid mätningar av luftmiljön som gjordes 2015 och 2020.

Med detta i åtanke vill Miljöparti­et i Sundbyberg nu se över möjlighete­rna att införa miljözon 2 (se faktaruta) på dessa gator.

– Luftkvalit­eten vi har i Sundbyberg duger inte. Vi prioritera­r en ren luft framför att de smutsigast­e bilar ska ha framfart överallt i stan, säger Martin Solberg (MP), opposition­sråd och gruppledar­e.

Vill se mätningar

I motionen som lämnats i kommunfull­mäktige skriver

MP att man vill se nya mätningar av luftkvalit­eten på de aktuella gatorna igen och utreder behovet av miljözoner på dem.

Måste inte många sundbyberg­are köpa nya bilar då?

– Hade vi infört en miljözon i hela centrum eller i hela kommunen så hade man inte fått köra sin Volvo från -95. Men det här handlar om de fåtal gator med sämst luftkvalit­et, och att göra justeringa­r där, så att du som har en äldre bil behöver ta ett par kvarters omväg, säger Martin Solberg.

Frågan är hur stor effekt

Det här handlar om de fåtal gator med sämst luftkvalit­et.

miljözoner har. Enligt en färsk rapport från Stockholms stad har utsläppen av kväveoxide­r minskat med två procent på Hornsgatan som numera är miljözon 2. Koldioxide­n från fossila bränslen har minskat med 0,5 procent på gatan. Ett stort skäl att minskninge­n inte blivit större ska enligt rapporten dock vara att många har fortsatt att köra sina förbjudna bilar på Hornsgatan.

– Vi behöver kika på den rapporten och använda den som lärdom till Sundbyberg om varför effekten inte har blivit så stor som önskat, säger Martin Solberg som till exempel tror det är viktigt att kommunicer­a fördelarna med en miljözon till medborgarn­a.

Väntar in planer

Stefan Bergström (C) är stadsmiljö­kommunalrå­d. Han tycker det är bra att problemen med luften lyfts, men säger att han vill invänta detaljplan­er för nya stadskärna­n innan beslut om eventuella miljözoner tas.

– Det här finns absolut med i tankarna, men exakt hur vi ska göra måste vi se mer när vi vet mer om hur infrastruk­turen kommer att fungera och när vi vet hur flödena kommer bli. Men ingen av oss vill ju att Sundbyberg blir en genomfarts­kommun för bilar på fossila bränslen som släpper ut skit i luften, säger Stefan Bergström.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? VILL HA MILJÖZONER.
O Grundregel­n
O Miljözon
FOTO: PRESSBILD VILL HA MILJÖZONER. O Grundregel­n O Miljözon

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden