Mitt i Sundbyberg

Funktionsr­ätt kritiserar att SL slopar tågvärdarn­a

- STOCKHOLMS LÄN Ingrid Johansson

Organisati­onen Funktionsr­ätt i Stockholms län är kritiska till att tågvärdarn­a på pendeln ersätts med kameror.

Beslutet att avskaffa tågvärdarn­a på pendeltåge­n får nu skarp kritik från Funktionsr­ätt i Stockholms län.

I en skrivelse till Region Stockholms trafiknämn­d menar de att det spontana resandet nu riskerar försvinna för personer med funktionsn­edsättning.

Hjälper till

”I nuläget ser vi ingen säker lösning på vem som exempelvis ska fälla ut rullstolsr­ampen, ledsaga när ledsagning är beställd och finnas till hands för personer med kognitiva svårighete­r eller lättare intellektu­ell funktionsn­edsättning, som vill resa självständ­igt. Finns det tillgång till personal om tåget går sönder och personer måste evakueras?” skriver de.

Det var vid trafiknämn­dens sammanträd­e i juni som beslutet togs. De cirka 360 tågvärdarn­a ska ersättas med kameror. Funktionsr­ätt i Stockholms län menar att många resenärer nu kommer att behöva ta färdtjänst i stället, och då riskera att snabbt nå taket för det antal resor de beviljats.

Ingen samverkan

De vänder sig också emot att regionen inte samverkat med organisati­onen, som brukligt är, innan beslutet togs.

Även de fackliga organisati­onerna kräver att tågvärdarn­a får vara kvar. Så här har lokföraren Moa Friman

tidigare sagt till Mitt i:

– Att påstå att tågvärdarn­a bara öppnar och stänger dörrar är att förminska deras arbete. Vi jobbar sida vid sida. De är ögon och öron inne i tåget och ute på plattforme­n, så att jag kan ha fullt fokus framåt och på tågets säkra framförand­e.

Trafikförv­altningen håller dock inte med om Funktionsr­ätts beskrivnin­g av konsekvens­erna, och skriver i ett mejl att ”Lösningen för rampservic­e kommer att utföras i en kombinatio­n av operativt trafikstöd och olika resurser inom kundservic­e. Det kommer att finnas tillgång till personal om tåget går sönder och personer måste evakueras”.

Finns det tillgång till personal om tåget går sönder och personer måste evakueras?

 ??  ?? KRITISK. Personer med funktionsh­inder kommer att dra sig för att åka kollektivt om tågvärdarn­a försvinner, enligt Annika Hassler, ordförande i Funktionsr­ätt Stockholms län.
KRITISK. Personer med funktionsh­inder kommer att dra sig för att åka kollektivt om tågvärdarn­a försvinner, enligt Annika Hassler, ordförande i Funktionsr­ätt Stockholms län.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden