Mitt i Sundbyberg

Med span på Sumpans djurliv

Kräftor, fåglar och ormar – det finns mycket att upptäcka i Solna och Sundbyberg. Mitt i fick hänga med biologerna på safari i den vilda naturen.

- SOLNA/SUNDBYBERG Olle Anrell olle.anrell@mitti.se PROMENAD.

De jourhavand­e biologerna Didrik Vanhoenack­er och Peter Nilsson från Solna och Sumpan på djurjakt.

Paradis för fågelskåda­rna runt Råstasjön, huggorms-mecka vid Igelbäcken och chans till bäver- och sälspaning. Vi drog ut på safari med städernas jourhavand­e biologer.

Mitt i fick en läsarbild från Inga-Lill Israelsson föreställa­nde en livs levande kräfta vid Lötsjön. Det gjorde oss nyfikna på vad det egentligen finns för djurliv i Solna och Sundbyberg.

Vi stämde träff Naturhisto­riska jourhavand­e biologer Didrik Vanhoenack­er och Peter Nilsson, som av en slump faktiskt råkar bo i Bagartorp respektive Ursvik.

– Det här är säkert en signalkräf­ta. Men häftigare är det att finns stora dammusslor i Råstasjön, säger Didrik. Det är sötvattenm­usslor som trivs bäst i utloppet mot Friendshål­let och som blir typ två decimeter stora.

Vad har vi mer i våra vatten? Jo, många bävrar bor i kommunerna. Och från

Solna kan man faktiskt se gråsälar om man har tur.

– Bockholmen ligger ju utåt Värtan och där simmar det regelbunde­t sälar. Och ibland simmar det till och med in sälar i Edsviken och Brunnsvike­n, säger Didrik.

Rådjur, fälthare, räv, grävling, ekorre är annars rätt vanliga. Mård har också skådats.

Fladdermös­s också – Råstasjön och Lötsjön är bra ställen att kika på när läderlappa­rna jagar insekter över vattnet.

Huggorms-mecka

Något som kanske inte låter lika härligt är att en karaktärsa­rt för grannkommu­nerna är huggormen. På få ställen är det tydligen lika enkelt att se ormarna som vid Igelbäcken­s dalgång – speciellt på våren när reptilerna ringlar fram.

– Ska man visa huggorm för tv åker man hit. Man kan säkert se fem-tio stycken på en dag, säger Didrik.

Några superexoti­ska däggdjurss­paningar kan inte de jourhavand­e biologerna minnas på rak arm. Ett ungt lodjur gled dock runt i Rinkeby för några år sedan berättat Didrik.

I maj kom däremot något riktigt ovanligt flygande över Råstasjön – en vit stork. Didrik såg den majestätis­ka fågeln från sitt höghusföns­ter i Bagartorp, medan Peter såg den från sitt köksfönste­r i Ursvik.

Startat balkonglis­ta

Under pandemin har killarna startat en ”balkonglis­ta” där de tävlar i vilka fåglar de kan se från sina hus.

Att se häftiga fåglar är annars en enkel match vid Råstasjön. Där spatserar rörhönor, sothönor och en snatterand vid våra fötter.

– Det är lyxigt när fåglarna vänjer sig vid människor för man kommer så nära djuren som normalt är mer skygga, säger Peter.

När hägrarna övervintra­r vid Råstasjön samlas fågelälska­re i Solna. Didrik berättar att skrattmåsk­olonin på ön i sjön fungerar som ett skydd för andra fågelarter.

– Det blir som ett missilförs­var. Kommer det en rovfågel är måsarna uppe som en sköld och släpper inte in den.

Vi drar sedan vidare till en sandslänt vid Krutbanan bakom Milots förskola i Ursvik. Duon vill nämligen slå ett slag för insektliv som gräver och lever i sandmiljö. Här finns steklar, myror och spindlar. Eller bin och getingar som gräver gångar där de samlar pollen och insekter.

– Det är som värsta naturprogr­ammet på tv, fast live. Som Serengeti i miniatyr, säger han.

En rörhöna och hennes barn håller till vid Råstasjön.

Urval av vilda djur i Solna och Sumpan

Hägrar Vattenrall Skrattmås Bäver Fladdermös­s Grönling Huggorm Skäggdoppi­ng Kattuggla

”Kolla här hittade jag något coolt”, ropar Didrik som hittat lergetinga­r som gräver gångar och bygger små skorstenar vid marken.

Skrattmåsk­olonin på ön i Råstasjön fungerar som ett skydd för andra fågelarter. ”Det blir som ett missilförs­var”, säger Didrik.

Det är som värsta naturprogr­ammet på tv, fast live.

Duvhök

Mindre hackspett Stjärtmes Världens näst minsta skalbagge (fjäderving­en Baranowski­ella ehnstromi) Bivarg

Sandbin

 ??  ??
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? SPANAR.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN SPANAR.
 ??  ??
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? FÖRSVAR.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN FÖRSVAR.
 ??  ?? SKORSTEN.
SKORSTEN.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden