Mitt i Sundbyberg

Tacka ”algerna” för att du lever!

- Jonas Berge

På löpsedlarn­a kallas de giftalger. I själva verket är de inte ens alger. Och de har väckt betydligt fler liv än de släckt. Utan de flera miljarder år gamla bakteriern­a hade vi aldrig funnits.

Professor Lena Kautsky har levt med cyanobakte­rierna, som ”giftalgern­a” egentligen heter, i en stor del av sitt yrkesliv. Som pensionär jobbar hon bara med det hon tycker är roligt – som stora alger och havsväxter. Hon slipper gärna cyanobakte­rierna. Delvis för att hon har räknat dem så många gånger.

– Det gör jag inte igen. Never, ever, säger hon.

En annan anledning är att de ”stjäl alla rubriker” från den avsevärt viktigare vårblomnin­gen.

– Det är egentligen det allra viktigaste vårtecknet. Fungerar inte den har vi verkliga problem. Hela näringsväv­en är beroende av den. Det skulle vara fint om den syntes. Den är så vacker i mikroskop.

Vårblomnin­gen, som bland annat består av kiselalger och dinoflagel­later, blir mat till mikroskopi­ska kräftdjur. De blir föda åt lite större djur som i sin tur äts av fiskar – som äts av oss.

Dör – inte blommar

Att ”giftalgern­a” ens kallas alger beror troligen på att de lever i vattnet. Men de fotosyntet­iserar som växter – alltså förvandlar solljus till energi.

Precis som vi gillar cyanobakte­rierna heta och lugna somrar. I värmen bildar de små luftbubblo­r när de är på väg att dö – inte blomma! – och driver in mot land. Blåser det, blandas de om och sjunker till Östersjöns botten. Där går det åt syre när cyanobakte­rierna bryts ner och botten kan bli syrefri. Då kan bara bakterier leva där.

Hur farliga är de?

– Det finns rapporter om ett antal hundar per år som dör efter att ha druckit av vatten med cyanobakte­rier eller slickat sin päls, men det är ändå få jämfört med hur många som blir överkörda. Hellre att vi får lite obehag i badvikarna än att de gör större skada ute till havs när de dör, säger Lena Kautsky.

Hellre att vi får lite obehag i badvikarna än att de gör större skada ute till havs. Algblomnin­g

Irritation­sfaktor

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Lena Kautsky hämtar blåstång med en kratta.
FOTO: PRIVAT Lena Kautsky hämtar blåstång med en kratta.
 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Lena Kautsky håvar efter de första vårblomman­de algerna. Våren 2018.
FOTO: PRIVAT Lena Kautsky håvar efter de första vårblomman­de algerna. Våren 2018.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden