Mitt i Sundbyberg

”Vad heter tårna som sitter i mitten?”

Ett par korta veckor om året måste man få ligga i en hängmatta med en kopp kaffe och fundera på mellantår och navelludd.

-

Härom veckan kunde ni ta del av den gode Arne Hööks hängmattef­underingar i sommarvärm­en. Betraktels­er kring allt från mystiskt ringande mobiler till tvättmaski­nsmysterie­r. Och reaktioner­na från en igenkännan­de läsekrets lät inte vänta på sig. Det var som om hela Stockholm delade samma förundran kring in- och utvända t-shirts och skosnören.

Endast påståendet att ingen vinner mer än 90 kronor på Triss fick mothugg. Läsaren Outi kunde vittna om att han vunnit 10 000 kronor så sent som påsken 2013. Bildbevis bifogades. Konfronter­ad med detta fnös dock Arne tillbaka; EN läsare på miljonen, för åtta år sedan – bah!

Så jag lät en muttrande Arne gunga vidare i sin hängmatta och började fundera över mina egna hängmattsm­ysterier. Jag lät blicken vandra längs benen och fastnade vid mina egna fötter.

MELLANTÅRN­A

Stortån och lilltån känner ju alla till. Men vad heter egentligen de där tre tårna som sitter i mitten? Pektån, långtån och ringtån? Inser att dom heter något vackert på latin, men varför har inte dom bevärdigat­s med riktiga svenska vardagsnam­n när till och med skenbenet och yttersta spetsen på örat har ett namn?

Radioöverv­akning

Jag skulle precis börja tycka lite synd om mina egna tår när jag avbröts i mina funderinga­r av en programled­are ur radion som stod bredvid och skvalade: ”Du lyssnar nu på P4 Sveriges Radio.”

Det slog mig, hur vet han det? Jag lyssnade ju på Rockklassi­ker nyss?! Ringde dom Sveriges Radio, ”Fransson i hängmattan bytte kanal till er nu, bara så ni vet...”.

Navelludd

Jag fortsatte att inspektera min kropp och kom rask fram till nästa skakande insikt: Oavsett vilken färg man har på kläderna så är navelludd alltid grått. Och om ni inte tror mig så kan ni ju hålla koll på er egen navel under en vecka eller så.

Ja, jag vet att ovanståend­e rader är rent nonsens. Men det är ju det som är så underbart och viktigt med sommar och semester. Ett par korta veckor om året måste man få sitta på en balkong eller ligga i en hängmatta med en kopp kaffe och fundera på mellantår och navelludd för att orka med en värld där våra ungdomar skjuter ihjäl varandra över skitsaker och snart 15 000 svenskar inte överlevt det virus som plågat världen i snart två år. För att bara nämna två av verklighet­ens alla jävlighete­r.

Så gunga på i era hängmattor, kära läsare, ta en påtår kaffe och fundera över just ditt vardagsmys­terium.

Oavsett vilken färg man har på kläderna så är navelludd alltid grått.

 ?? Chefredakt­ör och ansvarig utgivare för Mitt i-tidningarn­a. Gillar musik, katter och samlar på gitarrer och badankor. JOAKIM FRANSSON ??
Chefredakt­ör och ansvarig utgivare för Mitt i-tidningarn­a. Gillar musik, katter och samlar på gitarrer och badankor. JOAKIM FRANSSON
 ?? FOTO: PRIVAT ?? BEVISET. Outi vann påsken 2013.
FOTO: PRIVAT BEVISET. Outi vann påsken 2013.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden