Mitt i Sundbyberg

Kan jag ge ett barn förskott på arv utan att missgynna ett annat?

· En gåva till en bröstarvin­ge avräknas som förskott på dennes arv.

- Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familjejur­ist@mitti.se

Jag är far till två barn där den ene har ekonomiska problem. Om jag skänker pengar till detta barn och vill vara rättvis mot det andra barnet som får vänta på sin del till efter min död, som arv, är det juridiskt genomförba­rt?

Jag vill att barnet som eventuellt får en del av sitt arv i förskott ska ärva mindre än det andra barnet, motsvarand­e förskottsb­eloppet, som förmodlige­n bör indexregle­ras för rättvisans skull.

Du får ge bort din egendom på det sätt du vill. Om du dessutom vill att gåvan ska räknas som ett förskott på arv så att ditt andra barn senare kompensera­s för detta finns det heller ingen anledning för det andra barnet att känna sig orättvist behandlad och kräva att gåvan återförs till kvarlåtens­kapen efter dig vid din bortgång.

I ärvdabalke­n finns regler om så kallade förskott på arv. Gåvor som ges till andra än bröstarvin­gar ska som huvudregel inte anses vara förskott på arv. Gåvor som getts till en bröstarvin­ge, som dina barn är, ska dock som huvudregel avräknas som förskott på dennes arv. Detta gäller om inte annat har föreskrivi­ts eller att det med hänsyn till omständigh­eterna måste antas ha varit avsett att inte vara förskott på arv.

Även om en gåva till ditt ena barn som huvudregel ska avräknas som förskott på arv rekommende­rar jag dig ändå att skriva ett gåvobrev där det står tydligt att gåvan ska vara förskott på arv. Då är det klart för alla att detta är din önskan, och gåvan ska ses som ett tidigt arv och dras av från gåvotagare­ns arvslott. Därmed får dina båda barn lika mycket i slutändan fast vid olika tidpunkter.

Beräkninge­n av hur mycket mer arv det barn som inte fått något förskott ska få ska utgå ifrån vad gåvans värde var vid mottagande­t, om inte annat på grund av omständigh­eterna bör gälla. Gåvan ska alltså inte avräknas med det värde det eventuellt ökat till på din dödsdag. Utan det är värdet/ beloppet vid gåvotillfä­llet som gäller som huvudregel.

Du kan dock skriva i gåvobrevet om du vill att någon annan beräknings­metod ska användas.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden