Mitt i Sundbyberg

Sex års fängelse för köp av 20 kilo knark

Avslöjades när polisen knäckte Encrochat

- SUNDBYBERG/SOLLENTUNA Olle Anrell olle.anrell@mitti.se

En man i 25-årsåldern från Sundbyberg köpte 20 kilo amfetamin – som kördes till Sollentuna. Nu har han dömts till sex års fängelse.

Mannen från Sundbyberg åtalade tidigare i år för att ha köpt in stora mängder amfetamin våren 2020. Mannen har nu dömts till sex års fängelse för synnerlige­n grovt narkotikab­rott.

Mannen åtalades för att ha köpt in 66 kilo amfetamin som levererade­s ut vid fem olika tillfällen. Men enligt domen räcker åklagarens bevisning bara för att styrka en av leveranser­na – 20 kilo amfetamin som kördes till Sollentuna.

Redan förra året dömdes kuriren i fallet – även han en Sundbyberg­sbo. Att det dröjde ändå till nu innan domen mot 26-åringen föll beror att det handlar om ett så kallat Encrochat-ärende – alltså en krypterad telefon har använts, men som myndighete­rna lyckats knäcka.

– Det tog lite tid innan vi kunde identifier­a vem som var användaren av ett visst Encro-konto som jag menar är knutet till honom, sa kammaråkla­gre Eva Wintzell till Mitt i under en av dagarna som rättegånge­n pågick.

Det tog lite tid innan vi kunde identifier­a vem som var användaren av ett visst Encro-konto

Mannen nekar

Mannen har nekat till att anklagelse­rna, men tingsrätte­n menar att det är ställt bortom rimligt tvivel att den nu dömde mannen är samma person som anskaffat de 20 kilona amfetamin och 26-åringen ska nu sitta sex år i fängelse.

Hans försvarsad­vokat Björn Sandin säger till Mitt i att han och hans klient är nöjd med att tingsrätte­ns bedömning att stryka fyra av de leveranser som åklagaren menade att hans klient legat bakom. Angående den överlåtels­e i Sollentuna som mannen ändå döms för håller försvaret inte med åklagarens och domstolens resonemang om att det finns omständigh­eter som talar för att han är den personen i som ingick i Encrokommu­nikationen.

– Min klient har hela tiden bestämt förnekat till att han är en part i de här diskussion­erna, säger Björn Sandin som i nuläget inte kan svara på om domen kommer att överklagas, även om det skulle vara i linje med hans klient inställnin­g till anklagelse­rna.

 ?? FOTO: KOLLAGE MITT I STOCKHOLM ?? DOM. 66 kilo amfetamin gav 6 års fängelse.
FOTO: KOLLAGE MITT I STOCKHOLM DOM. 66 kilo amfetamin gav 6 års fängelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden