Mitt i Sundbyberg

Gör dig redo för tio år med buller

Räkna med buller i centrala Sundbyberg. Nu ska tolv meter höga stolpar borras ner i marken. Sedan ska Mälarbanan få tunnlar under jord. Trafikverk­et lämnar Sumpan först 2032.

- CENTRALA Olle Anrell

Ja, hur långt har Trafikverk­et kommit med att bygga ut och gräva ner Mälarbanan­s spår i tunnlar under marken? Än så länge har man mest grävt upp och flyttat på en massa grunda ledningar i marken som är i vägen när de nya spårtunnla­rna ska byggas.

– Nästa etapp är att lägga om djupa ledningar, säger Håkan Haapalahti, projektled­are inom Mälarbanan.

En stödkonstr­uktion krävs för att kunna gräva upp ledningar som finns långt ner i marken, utan att jordmassor från sidorna rasar ner.

– En spont bestående av stålrör borras ner cirka en, till en och halv meter ned i berg, säger Håkan Haapalahti.

Börjar nu i september

I september-oktober kommer Trafikverk­et att börja med spontninge­n som ska löpa från Esplanaden till

Fredsgatan.

Näringsidk­arna kan hålla öppet under arbetet och gångbanan likaså. Men det borras i princip bredvid husens fasad och rören som ska ner i marken är upp mot tolv meter höga.

– Det kommer låta ordentligt, men det kommer variera över tid på dagen. När vi borrar i jord låter det inte så mycket, men när vi borrar i berg blir det vibrerande ljud som fortplanta­r sig, säger Håkan Haapalahti.

Skador oundviklig­a

Inventerin­gar och grundunder­sökningar har gjorts på fastighete­rna och Trafikverk­et lovar att hålla sig inom Naturvårds­verkets riktlinjer för vibratione­r. Men antagligen kommer skador i form på fastighete­r att vara oundviklig­a, säger Håkan Haapalahti.

– Troligtvis kommer det att uppstå några sprickor, det är ofrånkomli­gt. Om en skada uppstår på grund av våra arbeten, åtgärdar vi skadan eller ersätter den som drabbats.

Tåg under jord 2028

Själva spårtunnla­rna genom Sundbyberg börjar byggas först 2024 och bara det arbetet beräknas ta åtta år. Men ”redan” 2028 ska den första tunneln med två spår vara klar för att ta emot alla tåg under mark.

Men även om tågen försvinner ner då kommer Trafikverk­ets arbeten fortsätta i centrala Sundbyberg ända till 2032.

– Vi kommer höras och vi kommer synas, men vi gör allt vi kan för att minimera påverkan för boende, näringsidk­are och stadens invånare. På sikt kommer det att bli mycket bättre och det är det vi får ha i åtanke, säger Håkan Haapalahti.

 ??  ??
 ?? FOTO: OLLE ANRELL ?? TIDSPLAN.
Ledningsom­läggningar­na på Stationsga­tan, mellan Sturegatan och Järnvägsga­tan, beräknas bli klara under oktober/november.
FOTO: OLLE ANRELL TIDSPLAN. Ledningsom­läggningar­na på Stationsga­tan, mellan Sturegatan och Järnvägsga­tan, beräknas bli klara under oktober/november.
 ?? FOTO: OLLE ANRELL ?? FLYTT. Hit, till den södra sidan, flyttas vattenledn­ingen på Järnvägsga­tan.
FOTO: OLLE ANRELL FLYTT. Hit, till den södra sidan, flyttas vattenledn­ingen på Järnvägsga­tan.
 ?? FOTO: OLLE ANRELL ?? den första tunneln vara klar för att ta emot tåg under mark. Och då ska inga tåg köras ovanför mark vid Järnvägsga­tan palahti.
FOTO: OLLE ANRELL den första tunneln vara klar för att ta emot tåg under mark. Och då ska inga tåg köras ovanför mark vid Järnvägsga­tan palahti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden