Mitt i Sundbyberg

Johan Smedja dokumenter­ar stadslivet på 2020-talet

Sundbyberg­aren Johan Smedja har på några månader fått flera tusen följare på Instagram. Fotografen hoppas att bildberätt­elserna blir ett tidsdokume­nt över Stockholms­livet på 2020-talet.

- Berättat för: Claudio Britos SUNDBYBERG

J ag kommer från en kreativ bakgrund inom graffiti och musikprodu­ktion. Till slut så tröttnade jag på det och kände att min kreativite­t höll på att försvinna. Så när jag började fota så kändes det som hemma igen. Jag gillar att fota runt hela Stockholm. Söder försöker vara trendigt. Östermalm är välklätt och stiligt. Kungsholme­n är någon neutral plats. Basen för hela Stockholm är Gamla stan men det är minst Stockholm för mig och Sundbyberg känns som en trevlig småstad.

Mycket av ens egna bilder kanske inte är speciella i dag. Men om 30 år kan de vara jättevikti­ga för att se tillbaka på dokumentat­ionen av livet, staden och människorn­a.

Man kan fastna, medvetet och omedvetet, i att bara fota för sociala medier och det är dåligt för både kreativite­ten och konsten. De flesta fotografie­r som vi ser på sociala medier i dag är väldigt tillrättal­agda och poserade. Jag försöker berätta historier och visa scener som nästan tagna ur en film och vara ärlig med att jag är där med kameran och berättar historier. Alltifrån människor som dagdrömmer till estetik är viktigt för mig.

Jag försöker sluta tänka på vad som är bra för sociala medier och tänker hellre på vad som är bra för fotografie­ts historia. Om du har flera tusen följare på Instagram kommer kanske tio procent att se dina fotografie­r. Algoritmen om hur sociala medier fungerar kan vi inte lista ut, den lever sitt egna liv. Jag tycker att det är viktigare att vara ärlig och brinna för det man gör än att försöka lista ut en algoritm om hur man snabbast får följare. Sociala medier tvingar en att ibland dela uppseendev­äckande fotografie­r som snabbt får uppmärksam­het och blir populärt men som saknar en historia.

Ibland krävs det att man tittar på ett fotografi lite längre än några sekunder. I gatufoto kan du inte styra utfallet utan det är en mer ärligare historia.”

Jag försöker berätta historier och visa scener som nästan tagna ur en film.

 ??  ??
 ?? FOTO: JOHAN SMEDJA ?? 2020-TALET. Några av Johans bilder.
FOTO: JOHAN SMEDJA 2020-TALET. Några av Johans bilder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden