Mitt i Sundbyberg

Råstasjöns gångstråk ska rustas för en halv miljon

- SUNDBYBERG Tomas Stark Olle Anrell

Av alla bilar i Solna är 42,2 procent ”tungstarka” och därmed dåliga för miljön. Bara Danderyd är ”sämre” i Sverige – men grannarna i Sumpan kör betydligt mindre kärror.

En tungstark bil väger över 1 500 kilo och har en motorstyrk­a på över 115 kilowatt (156 hästkrafte­r). Det var fyra gånger så många sådana tungstarka bilar på Sveriges vägar vid årsskiftet 2020/21 jämfört med för 20 år sedan.

Detta enligt kommunsiff­ror från länsstyrel­sernas samverkans­organ för miljömålss­ystemet (RUS) som Nyhetsbyrå­n Siren har sammanstäl­lt.

– Det är rent åt helvete den här utveckling­en. En stor bil drar mer energi, och kräver mer resurser och energi vid tillverkni­ng än en liten bil, säger Martin

Tunér, professor i förbrännin­gsmotorer vid Lunds tekniska högskola, till Siren.

Solna tvåa i landet

Ökningen har skett i hela Sverige och andelen tungstarka bilar i landet ligger i dag på 32 procent. I topp ligger Danderyd med 48,3 procent men flera andra Stockholms­kommuner ligger också högt – däribland Solna som intar plats 2 av Sveriges 290 kommuner.

Men precis över kommungrän­sen i Sundbyberg ser det inte alls likadant ut. Där är 28,7 av bilarna tungstarka – med det hamnar Sundbyberg på plats 270 av Sveriges 290 kommuner.

I Sumpan har visserlige­n andelen också ökat rejält sedan slutet av 90-talet. Men de senaste sex åren har andelen gått upp och ner – och i år minskade andelen jämfört med året före.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? POPPIS. ”Det finns en jättemarkn­ad för stora tunga suvar”, säger professorn Martin Tunér.
FOTO: MOSTPHOTOS POPPIS. ”Det finns en jättemarkn­ad för stora tunga suvar”, säger professorn Martin Tunér.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden