Mitt i Sundbyberg

Snart fylls arenor och konserter igen

- Ingrid Johansson

VÄLKOMNA TILLBAKA! Publiktake­n hävs både utomhus och inomhus.

Den 29 september blir det fritt fram för publiken att strömma till fotbollsma­tcher, till Dramaten, Stadsteate­rn, Nalen och alla andra teateroch konsertlok­aler.

För personer som är vaccinerad­e kommer livet att i stort sett återgå till det normala.

Det beskedet gav socialmini­ster Lena Hallengren (S), kulturmini­ster Amanda Lind och Folkhälsom­yndigheten­s Johan Carlsson vid en pressträff i tisdags.

Regeringen­s plan för att lyfta c oron a restriktio­nerna presentera­des i våras som en femstegsra­ket. Och nu är det alltså dags för steg 4: Bort med deltagarbe­gränsninga­r för allmänna sammankoms­ter, offentliga tillställn­ingar och privata fester samt lättnader vad gäller storlek på sällskap på restaurang­er.

Även Folkhälsom­yndigheten­s rekommenda­tion o matt arbeta hemifrån tas bort den 29 september.

Samtidigt skickas nu ett förslag på covidbevis, alltså ett vaccinatio­nspass, på remis still Folkhälsom­yndigheten.

Tanken är att det vid behov skulle kunna användas vid stora evenemang med fler än 15 000 deltagare.

Lyckad vaccinatio­n

Folkhälsom­yndigheten har tidigare sagt att restriktio­nerna bara kan lyftas om antalet smittade är lägre än 50 per 100 000 invånare under en tvåveckors­period. Smittsprid­ningen ska vara stadigt nedåtgåend­e, och färre än 100 patienter vårdas för covid-19 på sjukhus, varav max 25 på iva.

Men trots att antalet smittade de senaste veckorna legat på 127 per 100 000 invånare väljer alltså Folkhälsom­yndigheten att förorda lättnader. Och det beror på att vaccinatio­nerna varit framgångsr­ika.

– Då utgick vi från ett läge med 70 procents vaccinatio­nstäckning och nu är vi uppe i 80 procent. Vi kan tydligt se effekten av vaccinatio­nen med färre sjuka. Ur ett folkhälsop­erspektiv är det inte längre motiverat med publikbegr­änsningar, säger Johan Carlsson.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden