Mitt i Sundbyberg

Generalen: Därför ska du rösta i kyrkovalet

Viga homosexuel­la Kulturarv Partipolit­ik STRIDSFRÅG­OR.

- STOCKHOLMS STIFT Michael Toll

Söndagen den 19 september är det val i Svenska kyrkan. Förra valet hade det högsta valdeltaga­ndet någonsin, sett till antalet röster. Men är en miljon röster verkligen något att skryta med?

Drygt 19 procent av de röstberätt­igade i Sverige röstade i kyrkovalet 2017. Det var då det högsta valdeltaga­ndet i procent sedan 1934. I Stockholms stifts låg valdeltaga­ndet på 22,88 procent, vilket var högst i Sverige.

Men är de här siffrorna verkligen någonting att skryta med? Ja, det är det, anser åtminstone Anki Bondesson, så kallad ”valgeneral” för kyrkovalet den 19 september.

– Det är de högsta siffrorna vi någonsin har haft. Att jämföra kyrkovalet med allmänna val är helt fel. Man bör i stället jämföra med andra medlemsorg­anisatione­r. Då är 19–20 procent en stor andel, säger hon.

Kyrkan kan förändras

En anledning till ”det stora” röstdeltag­andet 2017 kan förklaras av att frågan om kyrkans roll i flyktingmo­ttagandet blev en omdebatter­ad fråga. Några så pass heta frågor finns inte i år. Men något som det debatterat­s flitigt nu är om politiska partier ska vara med i kyrkovalet eller inte.

Spelar det någon roll?

– Ja, det skiljer sig mycket på vad de olika grupperna vill med kyrkan. Det gäller att ta reda på vad grupperna vill göra.

Varför gör inte fler det?

– Det kan bero på att kyrkan bara finns – och alltid har funnits – i samhället. Man tänker inte på att det kan förändras. Samtidigt vill jag understryk­a att om en miljon röstar i en förtroende­mannaorgan­isa tio närde t inte lite. Det finns verkligen ett engagemang för kyrkan.

Om du ska uppmana folk att rösta, vad vill du säga?

– Passa på att göra din röst hörd. Och är du orolig att rösta på grund av pandemin finns det flera olika sätt att rösta.

Enligt kyrkans egna siffror var 430 724 personer i Stockholms kommun medlemmar i Svenska kyrkan 2020. Aktiva utträden var 4 453, aktiva inträden 1 118.

Totalt tappade Svenska kyrkan 94769 medlemmar under 2020. En anledning till medlemstap­pet är att äldre medlemmar dör, samtidigt som ingen sedan 1996 föds till medlemskap i Svenska kyrkan. Föräldrar väljer detta aktivt åt sitt barn genom dopet.

Det kan bero på att kyrkan bara finns – och alltid har funnits.

 ?? FOTO: MAGNUS ARONSON/IKON ?? VAR FJÄRDE RÖSTAR. Inte så dåligt, tycker Anki Bondesson, valgeneral för kyrkovalet 2021.
FOTO: MAGNUS ARONSON/IKON VAR FJÄRDE RÖSTAR. Inte så dåligt, tycker Anki Bondesson, valgeneral för kyrkovalet 2021.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden