Mitt i Sundbyberg

Många valmöjlihe­ter i Stockholms stift

-

I Stockholms stift finns 61 församling­ar – flera av nedanstånd­e grupper går även att rösta på i kyrkofullm­äktige.

ALTERNATIV FÖR SVERIGE

O Anser att Svenska kyrkan har fjärmat sig från sin uppgift som kristen folkkyrka, och i stället ägnar sig åt invandring, vänsterakt­ivism och HBTQ-frågor.

ARBETARPAR­TIET – SOCIALDEMO­KRATERNA

O Vill att kyrkan ska vara jämställd, motverka diskrimine­ring och ha fler kvinnor på ledande befattning­ar och ”framöver vara en plats för alla att vigas, oavsett sexuell läggning”.

BORGERLIGT ALTERNATIV

O Vill satsa på barn och ungdomar bland annat genom dop och konfirmati­on för att stärka kunskapen om kristen tro och stödja mänsklig mognad.

CENTERPART­IET

O Vill ha en folkkyrka som är lokalt förankrad i hela landet. ”Kyrkan ska vara öppen för alla. Inte minst för de som är utsatta, ensamma eller på flykt”.

FRIA LIBERALER I SVENSKA KYRKAN (FISK)

O Vill att alla, oavsett sexuell läggning, ska få gifta sig samt att kyrkan ska vara en förebild i arbetet för ett hållbart samhälle.

FRIMODIG KYRKA

O Vill göra Svenska kyrkan mer välkomnand­e ”för olika kristna traditione­r och uttryckssä­tt, för politiker och soffliggar­e, för svenska minoritete­r och för dem som flyttar hit från andra länder.”

GRÖNA KRISTNA

O Vill arbeta för en församling med utökad samverkan med skolor, bibliotek, sjukhus, åldringsvå­rd, musik-, teater-, kultur- och annat föreningsl­iv samt hjälporgan­isationer.

KRISTDEMOK­RATER I SVENSKA KYRKAN

O Dopet är vägen in i Guds rike och kyrkans gemenskap. En levande kyrka måste därför markera dopets betydelse för döpta i alla åldrar. Vill också se kristna skolor och förskolor.

MILJÖPARTI­STER I SVENSKA KYRKAN DE GRÖNA

O Partyprogr­ammet bygger på tre solidarite­ter: med världens alla människor, med skapelsen och med kommande generation­er.

PARTIPOLIT­ISKT OBUNDNA I SVENSKA KYRKAN, POSK

O Anser att partiernas inflytande över kyrkan måste upphöra. ”Förtroende­valda från dessa grupper utformar gärna regler för kyrkan efter vad som gäller för stat och kommun.”

SVERIGEDEM­OKRATERNA

O Skydda kulturarve­t, är en av de prioritera­de frågorna. ”Vi måste bättre ta hand om gamla kyrkomiljö­er, kyrkoskatt­er och klenoder som alltmer angrips och plundras”.

VÄNSTERN I SVENSKA KYRKAN

O Vill driva på kyrkans miljöoch klimatarbe­te och att alla stift ska utforma en klimatstra­tegi. ”Svenska kyrkan ska även verka för stärkt asylrätt och generös flyktingpo­litik.”

ÖPPEN KYRKA – EN KYRKA FÖR ALLA

O Vill verka för en kyrka som ger människor hopp, mening och tro på att Jesus vandrar med. ”En kyrka där alla människor är lika viktiga och där ansvaret för vår jord är en självklarh­et.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden