Mitt i Sundbyberg

Anja ryckte in – när gässen pensionera­des

Tog hand om stadens tama gäss när de gick i pension

- Olle Anrell olle.anrell@mitti.se 0708402333

Anja Egertz Klein tillsamman­s med den italienska tamgåsen La Luce, som betyder Ljuset på italienska.

De två italienska tamgässen som brukade vara vid Lötsjön fick i vintras gå i pension och lämna Sundbyberg – Anja Egertz Klein som tog hand om fåglarna nu nominerade­s till att bli Sumpans vänligaste.

Den ena gåsen – som ägdes av Sundbyberg­s stad – vid sjön var halt och hade dessutom ett större sår och problem med sina ögon. Något som Näckrosbon Anja Egertz Klein upptäckte under en promenad med sin hund vid Lötsjön i december förra året.

Anja kontaktade länsstyrel­sen och kommunen som såg till att fåglarna togs om hand. Djuren fick då flytta in till Anja i Näckrosen ett tag för att den sjuka gåsen skulle kunna rehabilite­ras i lugn och ro tillsamman­s med sin gåskompis.

Nominerade­s

Insatsen har gjort att Anja nominerade­s till Årets vänligaste sundbyberg­are i Facebook-gruppen Vänliga Sundbyberg under hösten.

– Det är jättekul! Jag har delat mycket om gässen i gruppen och märkt att det är rejält uppskattat. Sundbyberg­arna gillar verkligen gässen, säger Anja.

Tanken var i vintras att Sumpandjur­en skulle flytta för att bo i ”Djurskydde­t Mariefred”. Men den sjuka gåsen – som Anja har döpt till La Vita – bär förmodlige­n på en sjukdom kan gå i skov och som är smittsam. Eftersom det fanns en risk för smittsprid­ning kunde inte La Vita komma in Mariefreds­flocken.

Anja har letat efter andra hem, men inte hittat något som känns bra. La Vita är blind på ena ögat och halt och behöver därför hjälp med vissa saker.

La Luce och La Vita tillsamman­s med Anjas hund Flora.

Sommarseme­stern fick gässen tillbringa i mellersta skärgården.

I sommar har de fått följa med ut i skärgården där de badat i havet, solat på klippor och levt lyxliv.

– Det hade varit lättare om han var en hund, för gäss har folk mer som ladugårdsd­jur utan den där extra omvårdnade­n, säger hon.

Gässen har i stället bott med Anja hemma hos hennes föräldrar i Vaxholm under året.

– Och i sommar har de fått följa med ut i skärgården där de badat i havet, solat på klippor och levt lyxliv, säger Anja.

Har återhämtat sig

De krämpor som La Vita hade i vintras har han återhämtat sig bra från, även om han på sistone han blivit svagare igen och har fått gå till veterinäre­n.

Anja berättar att fåglarna är betydligt smartare än många kanske tror och att hon har blivit väldigt fäst vid fåglarna.

– De är så otroligt tillgivna att de till och med somnar i mitt knä i boden på kvällen. De är nästan som vilken hund som helst känns. De är nästan som mina husdjur, säger Anja.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? ITALIENSK.
FOTO: PRIVAT ITALIENSK.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? KOMPISAR.
FOTO: PRIVAT KOMPISAR.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? LYXLIV.
FOTO: PRIVAT LYXLIV.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden