Mitt i Sundbyberg

Det bästa med nattlivet – tunnelbana­n

Många hinder för fest enligt ny rapport

- STOCKHOLM Klara B Orreteg

Det är inte de heta nya klubbarna som får Stockholms nattliv att glänsa i jämförelse med andra storstäder. Nej, det är den väl utbyggda kollektivt­rafiken nattetid.

En öl med kollegorna efter jobbet på en solig uteserveri­ng. Vänner som tillkommer, och man går vidare. Det blir middag, fler tillkommer. Från en svettig källarloka­l strömmar livemusike­n ut.

Vidare mot klubben en bit bort. Bad vid kajen, nattmat. Sakta vi går genom stan.

En sommarnatt i Stockholm har allt det där att erbjuda. Men hur bra står sig egentligen huvudstade­ns nattliv i en internatio­nell kontext.

I forsknings­projektet Creative Footprint (CFP) har konsultbyr­ån VibeLab undersökt musiken och nattlivets kulturella betydelse och inverkan på huvudstade­n. Projektet har tidigare genomförts i Berlin (2017), New York (2018) och Tokyo (2019). I jämförelse med de tidigare undersökta storstäder­na är Stockholm på vissa punkter betydligt sämre.

Staden får förvisso höga poäng för sin nattliga kollektivt­rafik, men låga poäng när det kommer till de förutsättn­ingar som finns i form av till exempel lagar och förordning­ar.

För många regler

I projektet har man bland annat intervjuat 50 personer som har med nattlivet att göra, och många pekar på samma saker: att danstillst­ånd, kravet på komplett kök för att få servera alkohol, begränsade öppettider, ordningsva­kter och stränga serverings­tillstånd är kännbara kostnader för arrangörer i Stockholm.

I kritiken finns dock förståelse för lagarna, men det måste komma till fler innovativa lösningar.

Micke Hansson driver Art of Sound och har varit klubbarran­gör i över tjugo år. Han önskar att stadens lokaler kunde vara mer flexibla för att snabbt kunna ställa om.

– Jag saknar möjlighet att göra pop-up partyn. Det tycker jag att man ska kunna göra hyfsat enkelt så länge det går att uppfylla brandskydd. Jag önskar också att processern­a kunde gå snabbare. Det skulle ge mer liv till allting.

Kulturborg­arrådet Jonas Naddebo (C) är inne på samma sak. Han hoppas på att klubblokal­er kommer att kunna vara öppna dygnet runt och nyttjas för flera olika syften.

 ?? FOTO: PRIVAT/ JAMES HOLM FOTO: MOSTPHOTOS ?? KLUBB.
Micke Hansson driver klubben Art of Sound i Stockholm.
DANS. Mer flexibilit­et och lättare processer skulle göra Stockholms nattliv ännu bättre.
FOTO: PRIVAT/ JAMES HOLM FOTO: MOSTPHOTOS KLUBB. Micke Hansson driver klubben Art of Sound i Stockholm. DANS. Mer flexibilit­et och lättare processer skulle göra Stockholms nattliv ännu bättre.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden