Mitt i Sundbyberg

Dyster syn på bostadsmar­knaden

- Jonas Berge

Unga vuxna har en pessimisti­sk syn på bostadsmar­knaden. Trots att så många som sju av tio 18-29-åringar bosparar tror endast en av fyra att man kommer att bo bättre vid 30 års ålder än vad deras föräldrar gjorde.

Unga vuxna bosparar allt mer. 36 procent av 18-29-åringarna lägger undan mer än 3 000 kronor i månaden till ett framtida boende.

Det visar en färsk undersökni­ng som Novus gjort på uppdrag av Byggföreta­gen.

– Unga vuxna tar generellt sett ett mycket stort ansvar för sin framtida boendesitu­ation. Ändå blir trösklarna in till både den ägda och hyrda bostadsmar­knaden högre och högre, säger Anna Broman, bostadspol­itisk expert på Byggföreta­gen.

Enligt undersökni­ngen är det inte ovanligt att avstå från jobb och studier, eller att stanna i ett förhålland­e som båda parter egentligen vantrivs i, på grund av bristen på bostäder.

– Två av tio 18-29-åringar uppger att svårighete­n att hitta en bostad påverkar möjlighete­n att förändra sin familjesit­uation. Nästan lika många att bostadsbri­sten påverkar jobb- och studieval, säger Anna Broman.

– Bostadsbri­sten upplevs som den största samhällsut­maningen efter psykisk ohälsa. Ungas förtroende för bostadspol­itiken är med rätta lågt.

Villadrömm­en lever

Undersökni­ngen visar också att unga vuxna främst drömmer om att äga sin bostad. Även de flesta som i dag hyr vill köpa. Villadrömm­en lever. 74 procent vill så småningom bo i hus. Andelen villor av det totala bostadsbyg­gandet har dock minskat.

– Det gör drömmen svårare att nå – särskilt med tanke på högt ställda krav på kontantins­ats och inkomstniv­å för att få ett bolån.

Tar inte hänsyn

Politikern­a får en indirekt känga. Drygt hälften anser inte att partierna tar hänsyn till ungas behov och 55 procent kan inte säga vilket parti som har bäst bostadspol­itik.

– Det finns ett stort utrymme för politiker att ta initiative­t gällande ungas bostadssit­uation. Fem av tio uppger till exempel att ett förslag på subvention­erat bosparande, skulle påverka viljan att rösta på partiet bakom förslaget, säger Anna Broman.

Bostadsbri­sten upplevs som den största samhällsut­maningen efter psykisk ohälsa.

 ?? PRESSBILD FOTO: MOSTPHOTOS ?? Anna Broman.
UTOPI?
Tre fjärdelar av de unga vuxna i undersökni­ngen vill på tio års sikt bo i hus.
PRESSBILD FOTO: MOSTPHOTOS Anna Broman. UTOPI? Tre fjärdelar av de unga vuxna i undersökni­ngen vill på tio års sikt bo i hus.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden