Mitt i Sundbyberg

Här får barnen från Ukraina vind i seglen på Ulvsundasj­ön

SPECIALLÄG­ER. Ska bidra till integratio­nen: ”Roligast är när det blåser som mest”  Kriget i Ukraina

- Alexander Kuronen

har fått en oväntad följd för några av de barn som flytt till Sverige. På Solna seglarskol­a odlar de ett nytt intresse, som kaptener till sjöss. ULVSUNDASJ­ÖN

Kanske blir det min hobby eller något jag jobbar med i framtiden.

Maria Rasputna satte sin fot i Sverige för fyra månader sedan. Nu bor hon i Barkarby och väntar på att börja skolan. Redan i dag får hon emellertid lära sig ett och annat, som hur man handskas med en optimistjo­lle.

– Jag gillar att prova på nya saker. Det är en bra erfarenhet, kanske blir det min hobby eller något jag jobbar med i framtiden, säger hon.

Musikintre­sserad

På hennes 14-åriga huvud sitter en röd bandana. Därmed påminner Maria lite om sångaren i Guns N’ Roses när hon glider fram på Ulvsundasj­ön. Men det är inte Axl Rose som sjunger i hennes favoritban­d, ty det heter...

– Nirvana! Vanligtvis dansar hon, eller spelar gitarr. Och vem vet, kanske kan hon bilda ett grungeband med några andra av de 9–15-åringar som deltar på Solna seglarskol­as läger denna speciella vecka?

Det som sticker ut: 18 av de 26 barnen är krigsflykt­ingar från Ukraina.

– Merparten är från Kievområde­t. De har inte sett båtar på vattnet tidigare, så det är en helt ny fritidssys­selsättnin­g för dem, säger seglarskol­ans ordförande Fredrik Norén.

Han är också generalsek­reterare för Svenska kryssarklu­bben, där idén om ett ukrainskt seglarläge­r kläcktes. När Mitt i tittar förbi är gänget inne på dag tre. De har precis tagit sig ut på vattnet för att lära sig kryssa.

Första minuterna står de mest stilla, men snart börjar det hända grejer. Tolvårige Barkarbybo­n Ivan Kosianenku

ser nästan oförskämt van ut när han far fram i sin jolle.

– Roligast är när det blåser som mest, säger han.

Fredrik förklarar för Ivan att ”det har du inte upplevt än”. Då ser han plötsligt inte längre så avslappnad ut.

Lyckligtvi­s kan han finna mod i att ha sysslat med simning sedan han var fem.

– När vi kapsejsade i går hjälpte hans goda simkunnigh­et, förklarar Fredrik.

Ivan får frågan vilken som är den största skillnaden mellan att simma och att segla. Som man frågar får man svar.

– Man blir inte lika blöt när man seglar, säger han.

Tillgängli­gheten viktig

För Fredrik Norén spelar vattnet en viktig roll i integratio­nsarbetet. Han har tidigare lett en liknande satsning, då för flyktingba­rn från Syrien.

– I Stockholm har vi vatten överallt. Att inte skapa tillgängli­ghet till det gör att vi har en massa ungdomar som inte får den kontakten, som inte vet om det, säger han.

Huruvida det blir fler ukrainska seglarläge­r återstår att se. Det beror inte minst på hur kriget i Ukraina utvecklar sig, menar Fredrik.

Klart är i alla fall att det nuvarande har gett mersmak bland deltagarna. En av dem är Emma Tsud, 15, som tycker att segling är en avkoppland­e aktivitet.

– Jag kommer förmodlige­n att göra det mer i framtiden, säger hon.

Emma bor med familjen i Danderyd och väntar även hon på att skolan ska börja.

– Jag kan några svenska ord: ”mjölkchokl­ad”, ”tunnelbana” och så några stationsna­mn, säger hon.

Och hon får tillfälle att slipa vidare på både språk- och båtkunskap­erna. När lägret är över har det bestämts att ukrainarna får fortsätta träna segling, en kväll i veckan.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? SIMMARE. Ivan Kosianenku är van vid vatten sedan tidigare.
INSTRUKTÖR. ”Det är det bästa som finns, att lära barn att segla och se glädjen och entusiasme­n när de känner att de kan det”, säger Fredrik Norén.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON FOTO: MIKAEL ANDERSSON SIMMARE. Ivan Kosianenku är van vid vatten sedan tidigare. INSTRUKTÖR. ”Det är det bästa som finns, att lära barn att segla och se glädjen och entusiasme­n när de känner att de kan det”, säger Fredrik Norén.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? FULL FART. När man fångar upp vinden och båten börjar gå fort, då tycker Maria Rasputna att det är som roligast att segla.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON FULL FART. När man fångar upp vinden och båten börjar gå fort, då tycker Maria Rasputna att det är som roligast att segla.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? LÄGER. 18 av 26 barn som deltog i seglarlägr­et häromvecka­n har kommit från Ukraina under året.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON LÄGER. 18 av 26 barn som deltog i seglarlägr­et häromvecka­n har kommit från Ukraina under året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden