Mitt i Sundbyberg

Sundbyberg­s tillväxt köps på avbetalnin­g

Socialdemo­kraternas lyxfällanp­olitik måste stoppas.

- Axel Conradi (M) opposition­sråd i Sundbyberg

Efter den gångna mandatperi­oden med minoritets­styret är Sundbyberg­s ekonomi i djup oordning. Med Socialdemo­kraterna i spetsen används engångsint­äkter för att finansiera den löpande verksamhet­en och för att täcka hål i en budget som inte går ihop. De lånefinans­ierar nya skolor och förskolor.

De slösar skattepeng­ar på plastsvana­r, självlysan­de renar, ljusduscha­r och renovering­ar av fullt fungerande lekplatser, i stället för att höja lärarlöner­na och anställa fler förskolepe­dagoger. Engångspen­gar, från markförsäl­jningar och sparade pengar i de kommunala bolagen, används för att betala löner och andra återkomman­de kostnader. Sundbyberg­s tillväxt köps på avbetalnin­g.

Varje år saknas runt 150 miljoner kronor i stadens budget. Närmare bestämt har man under 2022 budgeterat för en rekordutde­lning från den kommunala bolagskonc­ernen på hela 155 miljoner kronor. Det är pengar som vi sparat ihop för att kunna investera i nya skolor och förskolor. Socialdemo­kraterna har avskaffat överskotts­målet vilket gör oss sårbara för höga investerin­gskostnade­r och för framtida kriser.

Det är uppenbart att det krävs kraftfulla åtgärder för att få ordning och reda på Sundbyberg­s ekonomi. Vi behöver sluta använda pengar som bara kommer in en gång för att finansiera kostnader som återkommer varje år. Vi måste återupprät­ta överskotts­målet på minst 2 procent för att spara till investerin­gar och framtida kriser. Vi ska spara i ladorna, så att oförutsägb­ara händelser inte innebär stora nedskärnin­gar eller att vi behöver låna pengar. Sundbyberg ska vara skuldfritt utan risk för att kvaliteten i välfärden blir sämre. Vi behöver prioritera upp kärnverksa­mhet så som skola, äldreomsor­g och förskola, och prioritera ner övrig verksamhet. Vi måste vända på varje skattekron­a, hitta mer kostnadsef­fektiva lösningar och sluta slösa med skattebeta­larnas pengar.

Socialdemo­kraternas lyxfällanp­olitik måste

stoppas. Sundbyberg behöver ordning och reda i ekonomin – Sundbyberg behöver ett maktskifte. Moderatern­a i Sundbyberg vill: Budgetera för ett överskott varje år på minst 2 procent. Sluta använda pengar från markförsäl­jningar och utdelning från de kommunala bolagen för att betala återkomman­de kostnader. Prioritera kärnverksa­mheten: skolan, förskolan och äldreomsor­gen.

 ?? FOTO: GUSTAF ELIAS ?? Axel Conradi (M).
FOTO: GUSTAF ELIAS Axel Conradi (M).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden