Mitt i Sundbyberg

Staden vill se kafé på Ahlby säteri

KAN ÖPPNA I VÅR. Delade åsikter bland sundbyberg­arna: ”Jättekul!” ”Finns gott om kaféer”

- LILLA ALBY

Vi har kommit ganska långt men det är inte helt klart.

För drygt fem år sedan köpte staden Ahlby säteri, Sundbyberg­s äldsta hus. Sedan dess har mystiken tätnat: Vad ska hända med den tomma kåken? Nu finns ett svar.

När staden köpte Ahlby säteri 2017 fanns förhoppnin­gar bland politikern­a om att ett kafé skulle kunna öppna på 1600-talsgården.

Ett halvt decennium senare ser just detta ut att kunna bli av. Det kommunala bolaget Lokalfasti­gheter har sett över byggnadens förutsättn­ingar, vilket nu har mynnat ut i ett förslag om att använda den som konferens- och kaféanlägg­ning.

”Välkänd aktör”

I skrivande stund förhandlar staden med den tilltänkta hyresgäste­n.

– Vi har kommit ganska långt men det är inte helt klart. Det är en välkänd aktör som vi litar på, men likväl måste vi förhandla, säger kommunstyr­elsens ordförande Peter Schilling (S).

Enligt honom har staden fått in totalt fem ”riktigt intressant­a” förslag beträffand­e säteriet. Den aktör som det nu förhandlas med anses vara lämpligast när det gäller dels tillgängli­ghet för allmänhete­n, dels det ekonomiska, säger Peter Schilling.

– Om vi går i land med förhandlin­gen kommer vi att investera i huset. Det måste vi göra i vilket fall som helst.

– Långsiktig­t är det meningen att det ska bli en affär som går jämnt ut.

Lilla Alby-bon Joanna Moberg gläds åt beskedet. – Jättekul! säger hon. Hon ser särskilt fram emot att kunna sitta utomhus på kaféet om somrarna.

– Annars tycker jag att det är lite ont om restaurang­er på den här sidan av Sundbyberg.

Nicholas Sagerholm, som också bor i närheten, hade dock hellre sett ett museum i huset.

– Det finns gott om kaféer och restaurang­er, säger han.

I början på året sa Peter Schilling att en verksamhet skulle kunna flytta in på säteriet redan denna sommar.

– Jag misstolkad­e faktiskt hur fort det skulle kunna gå.

Så vilket är ditt senaste bud – när kan verksamhet­en öppna?

– Jag har gjort bort mig förut så jag får väl sticka ut hakan igen. Jag hoppas absolut senast första vårdagen 2023, någon gång i slutet av april.

M vill sälja

Enligt Peter Schilling kommer staden att fortsätta vara ägare till gården så länge han får bestämma.

Samtidigt drar det ihop sig till ett val som kan påverka säteriets framtid. I januari sa opposition­srådet Axel Conradi (M) att han ”inte ser det som en kommunal kärnuppgif­t att förvalta gamla herrgårdar” och att gården bör säljas.

Den åsikten håller han och partiet fast vid i dag.

”Vi har däremot inget emot att kafé- och konferensv­erksamhet bedrivs i lokalerna. Det kan bli ett fint tillskott till utbudet i Lilla Alby”, skriver opposition­srådet i en kommentar till Mitt i.

 ?? FOTO: ALEXANDER KURONEN ?? VATTENDELA­RE. Åsikterna om stadens plan för Ahlby säteri går isär. Lilla Alby-bon Nicholas Sagerholm tycker att förslaget är tråkigt och vill hellre se ett museum i byggnaden. ”Det finns gott om kaféer och restaurang­er”, säger han.
FOTO: ALEXANDER KURONEN VATTENDELA­RE. Åsikterna om stadens plan för Ahlby säteri går isär. Lilla Alby-bon Nicholas Sagerholm tycker att förslaget är tråkigt och vill hellre se ett museum i byggnaden. ”Det finns gott om kaféer och restaurang­er”, säger han.
 ?? FOTO: ALEXANDER KURONEN ?? AHLBY SÄTERI. Här planeras det för ett kafé.
FOTO: ALEXANDER KURONEN AHLBY SÄTERI. Här planeras det för ett kafé.
 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? Peter Schilling (S).
FOTO: MICHAEL FOLMER Peter Schilling (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden