Mitt i Sundbyberg

Forskaren om varför färre har röstat i årets val

Att översätta nationella frågor till lokal kontext kan blir svårt.

- SUNDBYBERG Naimi Lundegård

Att valrörelse­n fokuserade så mycket på kärnkrafte­n är en anledning till att valdeltaga­ndet har gått ner, tror forskaren Zeth Isaksson.

– Det kan vara svårt för någon som bor i lägenhet i Stockholm att fatta vikten av kärnkrafte­n i Skåne.

– Det kan finnas en massa olika faktorer. Det kan bero på ointresse, att man inte tror att det blir någon skillnad, säger Zeth Isaksson, doktorand i sociologi med forsknings­fokus på bland annat väljarbete­enden på Stockholms universite­t.

Inte nått ut

Det kan även handla om hur kommunerna arbetat för att informera om valet i förväg.

– Men det kan vara så att den typen av satsningar missat vissa grupper. Man kan nog ge det demokratis­ka arbetet underkänt när valdeltaga­ndet sjunker.

Forskning har tidigare påpekat att valdeltaga­ndet brukar vara lägre i områden med lägre ”socioekono­misk status”. Det kan handla om lägre utbildning­snivå, inkomst eller att man inte vet hur det går till.

– Det kan vara svårt att veta hur systemet fungerar, mellan de olika nivåerna och vem som beslutar vad. Har man mindre förståelse för samhällets institutio­ner är det svårare att förstå vikten av demokrati.

Nationella frågor

Isaksson påpekar även att årets valrörelse har präglats av nationella frågor; som energifråg­an, något som kan ha varit svårt att få ner på kommunnivå för att locka väljare.

– Det kan vara svårt för någon som bor i lägenhet i Stockholm att fatta vikten av kärnkrafte­n i Skåne, att översätta nationella frågor till lokal kontext kan blisvårt för att få en koppling.

Kan långa kör till vallokaler­na kopplas till valdeltaga­ndet?

– Det kan mycket väl vara så, någon som inte har en stark koppling till demokrati som går och röstar kan ha sett att det var köer och struntade i det.

 ?? FOTO: ELIN SAHLIN/STOCKHOLMS UNIVERSITE­T ?? FLERA FAKTORER. Att valdeltaga­ndet varit lågt kan bero på flera faktorer enligt Zeth Isaksson doktorand i sociologi med forsknings­fokus på bland annat väljarbete­enden på Stockholms universite­t.
FOTO: ELIN SAHLIN/STOCKHOLMS UNIVERSITE­T FLERA FAKTORER. Att valdeltaga­ndet varit lågt kan bero på flera faktorer enligt Zeth Isaksson doktorand i sociologi med forsknings­fokus på bland annat väljarbete­enden på Stockholms universite­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden