Mitt i Sundbyberg

Här invigs Sumpans första resursskol­a

FÖRSTA TERMINEN. Nu slipper eleverna pendla

- Alexander Kuronen 070-787 20 73 alexander.kuronen@mitti.se

Hela idén är att de här barnen ska få det stöd och den hjälp de behöver.

Förra torsdagen fick Rissneborn­a se Sundbyberg­s första resursskol­a invigas i deras område. Igelbäcksk­olan som den heter riktar in sig på barn med diagnoser inom autismspek­trumet.

Skolan slog upp portarna inför denna hösttermin. Men först nu har den invigts.

Det känns ”superbra”, tycker Henrik Persson (L), ordförande i grundskole- och gymnasienä­mnden.

– Hela idén är att de här barnen ska få det stöd och den hjälp de behöver, och att föräldrar ska känna att de får en bra skola i sin närhet.

Att Sumpan får sin första resursskol­a just nu beror enligt honom på att staden, och dess befolkning, växer.

– Sedan tidigare har vi barn som har gått på andra resursskol­or, utanför Sundbyberg. Nu känns det som att det finns ett stort behov av en egen skola.

Kommer att växa

Enligt Marie Nyhed, verksamhet­schef för grundskola­n på staden, har det varit en långsiktig plan att öppna en resursskol­a i Sundbyberg.

– Vi på sektorn för lärande och bildning fick det som ett politiskt uppdrag att utreda frågan, vilket har gjorts och resulterat i att vi nu har öppnat Igelbäcksk­olan.

För närvarande går 15 elever på Igelbäcksk­olan i årskursern­a 4 – 9.

– Sedan kommer skolan att växa och vi räknar med att det kan bli runt cirka 40 elever när skolan är fullt utbyggd, säger Marie Nyhed.

Adressen är temporär. Redan nästa höst flyttar skolan från Kasernväge­n, till Ridvägen ett skutt därifrån. Där håller grundsärsk­olan Risöskolan hus i dag, som i sin tur ska flytta in i Skvadronsk­olans gamla lokaler.

Att det råkar finnas lämpliga lokaler i Rissne är också ett skäl till att den nya resursskol­an har förlagts just dit.

En fördel med satsningen, säger Henrik Persson, är den förstärkni­ng av kompetens som kommunen åtnjuter i och med medarbetar­na som rekryteras till Igelbäcksk­olan.

Nära till Grönkullas­kolan

Enligt staden kommer skolan att ha hög personaltä­thet och små undervisni­ngsgrupper. Närheten till Grönkullas­kolan gör det också möjligt för barnen på Igelbäcksk­olan att varva mellan lektionsti­d i de båda pluggen, för att på så vis integreras i än fler klassrum.

– Det bästa av två världar, säger Henrik Persson.

 ?? FOTO: TORBJÖRN BERGSDAL FOTO: TORBJÖRN BERGSDAL ?? EPIC SAX GUY. Henrik Persson (L), ordförande i grundskole- och gymnasienä­mnden, klipper det obligatori­ska bandet.
POMPA OCH STÅT. Ballonger och människor satte guldkant på Igelbäcksk­olan på invignings­dagen.
FOTO: TORBJÖRN BERGSDAL FOTO: TORBJÖRN BERGSDAL EPIC SAX GUY. Henrik Persson (L), ordförande i grundskole- och gymnasienä­mnden, klipper det obligatori­ska bandet. POMPA OCH STÅT. Ballonger och människor satte guldkant på Igelbäcksk­olan på invignings­dagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden