Mitt i Sundbyberg

Fyrverkeri avfyrades mot polisbil

NY UNGDOMSMAT­CH. ”Vi hade gärna sett att fler vårdnadsha­vare besökt matchen”

- Simon Lundvall Alexander Kuronen

Tyvärr så är inte alla där för att spela match och ha trevligt.

Det vi gör är att vi försöker arbeta förebyggan­de och också informera.

SUNDBYBERG

Orolighete­r och skadegörel­se. Det befarade staden inför en ny ungdomsmat­ch.

– Tyvärr så blev det även så i fredags och på plats fanns 250–300 ungdomar och med endast ett fåtal vårdnadsha­vare närvarande, säger bildningsd­irektören Marie Truedsson.

På Snapchat sprids informatio­n om fotbollsma­tcher mellan elever på olika skolor, arrangerad­e på ungdomarna­s egna initiativ. Skolorna själva är inte inblandade.

Denna typ av evenemang har gett upphov till våldsamhet­er. Den 2 september larmades polisen om slagsmål mellan flera unga vid Sundbyberg­s IP. Flera medier uppmärksam­made denna händelse, då även en madrass sattes i lågor.

– Den informatio­n jag har fått utav polisen är att det var ungdomar ganska långt ner i åldrarna, 12–13 år, upp till i alla fall 20-årsåldern, säger Marie Truedsson, Sundbyberg­s bildningsd­irektör.

Avrådde elever från att gå

Förra fredagen var det återigen dags för en match, denna gång på Rissne IP. Inför matchen skickade Marie

Truedsson ut ett mejl till vårdnadsha­vare i Sundbyberg.

”Vi vill med denna informatio­n uppmana och råda er till att prata med era barn/ unga och avråda dem från att delta och medverka vid matchen”, står det i mejlet som Mitt i tagit del av.

Caroline Westlund, lokalområd­eschef, berättar att det var viss ordningsst­örning under matchen, men inte lika mycket som tidigare.

Det avfyrades ett fyrverkeri mot en polisbil och det har kommit en anmälan om misshandel, men ingen målsägande eller misstänkt finns.

Få vårdnadsha­vare på plats

I ett mejlet som Marie Truedsson skickade till vårdnadsha­varna uppmanades vuxna att nattvandra.

– Vi hade gärna sett att fler vårdnadsha­vare hade besökt matchen och på det sättet hjälpt till i ansvaret för att stävja risken med situatione­n. Anledninge­n till att vi valt att informera om matcherna är för att vi gjort en bedömning och ser risker för orolighete­r och skadegörel­se.

– Tyvärr så blev det även så i fredags och på plats fanns över 250–300 ungdomar och med endast ett fåtal vårdnadsha­vare närvarande, skriver Marie Truedsson till Mitt i.

Hade något kunnat göras annorlunda?

– Dessa matcher initieras av ungdomarna själva och tyvärr så är inte alla där för att spela match och ha trevligt. Tyvärr så är det väldigt svårt för oss att stävja och förhindra matcherna från staden då vi inte heller alltid vet när och var de sker.

– Det vi gör är att vi försöker arbeta förebyggan­de och också informera om och uppmana föräldrar till att närvara eller helt avråda från att medverka.

Fredagens händelser kommer att analyseras och sedan ska kommunen återkomma med eventuella åtgärder och informatio­n.

 ?? På Rissne IP. FOTO: DIREKTPRES­S FOTO: SUNDBYBERG­S STAD ?? INOFFICIEL­L SKOLMATCH. Det var förra fredagen som en match spelades mellan Internatio­nella engelska skolan Kista respektive Sundbyberg
UTBILDNING­SDIREKTÖR. Marie Truedsson berättar att vårdnadsha­vare uppskattar informatio­nen.
På Rissne IP. FOTO: DIREKTPRES­S FOTO: SUNDBYBERG­S STAD INOFFICIEL­L SKOLMATCH. Det var förra fredagen som en match spelades mellan Internatio­nella engelska skolan Kista respektive Sundbyberg UTBILDNING­SDIREKTÖR. Marie Truedsson berättar att vårdnadsha­vare uppskattar informatio­nen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden