Mitt i Sundbyberg

Staden stoppade ny match mellan skolor

ÅTGÄRDER. Traktorsko­por ställdes på planen

- SUNDBYBERG Efter två stökiga matcher mellan skolungdom­ar i Sundbyberg lyckades staden stoppa en tredje på Sundbyberg­s IP. Simon Lundvall simon.lundvall@mitti.se

Jag sa att vi måste ta ett vuxet ansvar.

För att förhindra matchen förra fredagen ställde två vaktmästar­e två traktorsko­por på planhalvor­na. När de höll på att sätta ihop målen kom ett 40-tal ungdomar som först protestera­de. Stadens idrottsche­f Mikael Eljenmyr var också på plats.

– Kan vi prata lite, sa jag till dem, säger han.

Eljenmyr diskuterad­e sedan de tidigare matcherna med ungdomarna och förklarade att det inte var en bra miljö för ungdomar.

– Jag sa att vi måste ta ett vuxet ansvar, säger Mikael Eljenmyr.

Enligt honom tackade ungdomarna för samtalet och gick därifrån. Därefter kom rykten om att matchen i stället skulle spelas på Spånga IP. Stadsdelsf­örvaltning­en informerad­es och matchen spelades där, vilket gick bra enligt Mikael Eljenmyr.

Fyrkverker­i och slagsmål

Tidigare har fotbollsma­tcher mellan unga på Sundbyberg­s IP och Rissne IP slutat med orolighete­r. Bland annat fyrverkeri­er, slagsmål och madrasser i brand.

– Detta går emot allt vad jag tycker i min roll som idrottsche­f. Biverkan blir att vi stoppar spontanakt­iviteter, säger Mikael Eljenmyr.

Kommunen har haft möten med skolor, enheter inom staden och polisen för att reda ut ryktena och förbereda.

Skadorna som uppstått vid tidigare matcher, den första på Sundbyberg­s IP den 2 september och den andra på Rissne IP den 16 september, har uppgått till 200 000 kronor.

– Det är pengar jag hellre lägger på att köpa ny utrustning, säger Mikael Eljenmyr.

Han tycker att det är konstigt att man inte sett fler vårdnadsha­vare på de tidigare matcherna.

– Man kan räkna dem på en hand. I första hand ska barnen inte gå, men om de gör det ska vårdnadsha­vare följa med. Det har gått ut informatio­n till föräldrarn­a.

Om det uppstår rykten om en match igen kommer samma åtgärder vidtas, men Mikael Eljenmyr hoppas kunna arrangera matcher för ungdomar i framtiden.

– Vi vill samarbeta med skolor, föreningar och fri

tidsliv.

 ?? FOTO: SUNDBYBERG­S STAD ARKIVBILD ?? FÖRHINDRAD­ES. Det blev ingen match på Sundbyberg­s IP förra fredagen.
MIKAEL ELJENMYR, idrottsche­f på Sundbyberg­s stad.
FOTO: SUNDBYBERG­S STAD ARKIVBILD FÖRHINDRAD­ES. Det blev ingen match på Sundbyberg­s IP förra fredagen. MIKAEL ELJENMYR, idrottsche­f på Sundbyberg­s stad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden