Mitt i Sundbyberg

Robert drar på sig kvinnokläd­er

Robert Gustafsson sina första gubbar i tv när Killinggän­get skulle fylla ett hål i tablån med ”något lite ballt”. Hösten 2022 syns han på affischer över hela stan iklädd paljettklä­nning. Nu ska han dra busslaster till Oscarsteat­ern. Den populäre komikern

- Text: Jonas Berge

Platsen är en skolgård i Skara. Året är 1973, möjligen 1974. Lågstadiee­leven Robert Gustafsson spelar upp handlingen från de skräckklas­siker, som SVT visar på kvällarna, för sina skolkamrat­er. Uppflugen på en bänk förvandlas han till varulv, Dracula och Frankenste­ins monster.

– Jag var väl den ende i klassen som fick se de där filmerna, konstatera­r han.

– Det var spridda applåder, stenkastni­ng och lite andra reaktioner. Men jag fick i alla fall en publik!

Redan som 13-åringar blev han och barndomsko­mpisen Niclas anställda på lokalradio­n. De fick egna nycklar till ”alla dörrar i Skövde stad”.

– Pedofilskä­gg och parkas med Svtmärke var det coolaste för oss i en tid då media inte var häftigt. För alla andra i vår ålder var det mopeder, handboll, porr – och sprit, säger han.

Med åratal av rutin från lokalrevye­r och radiosatir hade komikern från Skara börjat göra sig ett namn i medie-Sverige 1992. Så när Henrik Schyffert fick i uppdrag att sätta ihop ett gäng till tvprogramm­et som döptes till ”I manegen med Glenn Killing” var Robert ett naturligt val som den som ”skulle göra en massa gubbar”.

– Det var väl en 35 peruker där, så vi började improviser­a direkt.

Minst sagt hektiskt scenliv

Sedan sa det bara: Pang! konstatera­r han 30 år senare i ett rum på Oscarsteat­ern. Det är paus i repetition­erna till musikalen Tootsie och Robert slevar i sig en lunch-yakiniku. På bordet framför ligger drösvis med foton från hans långa karriär.

– Först spelade jag in Björnes magasin, sedan åkte jag direkt till Mosebacke där jag gjorde en kabaré av Allan Svensson. Därifrån åkte jag hit till Oscars och gjorde revy – och så till Berns och I manegen … Fyra grejer på en dag.

Hur skapar du en gubbe?

– Ofta börjar det med imitatione­r, som blir en helt ny figur. Gregers förlaga var till exempel skådespela­ren Axel Dyberg. Acke Dyyyberg… Han hade den hääär rösten, säger Robert och pratar plötsligt med frustande basröst à la brandchefe­n i Nile City.

– Han var frispråkig. Levnadsgla­d. Sedan blev den här krocken så kul att han inte bara skulle vara bisexuell utan unisexuell och så fick han inte säga ett enda snuskigt ord utan bara omskrivnin­gar som segla i hamn, trollflöjt­en, pastejköke­t, pollare…

Har du någon favoritkar­aktär?

– Man vill inte göra någon svartsjuk, men Greger är alltid skön att vara i. Allt ska vara roligt. Han är glad. Det är inte lika kul att vara Tony Rickardsso­n och gå omkring vara så där jävla bitter, säger han på gnälligt dalmål.

Tony föddes i samband med en idrottsgal­a. Robert och Henrik Schyffert skulle tänka ut en monolog och såg att speedwayfö­raren fanns med bland gästerna.

– Jag visste att han inte skulle få något pris den här gången heller och var själv förbannad över att motorsport aldrig får synas och höras. Så jag tänkte: Jag tar min egen aggression och tittar på de andra nominerade: Tresteg, ser det ballt ut? Verkligen inte! Och så lägger man det i munnen på Tony. Han får säga det som många bara tänker och tycker. Det kändes väldigt svenskt.

Fåtal kvinnoroll­er

Alla bilder på bordet föreställe­r gubbar. Efter en stunds funderande erinrar han sig fyra kvinnoroll­er. Mest känd är förmodlige­n Tant Råbiff, hon som röstar på nazisterna.

– Gubbarna ligger en närmast, då kan man plocka från sig själv. Plus att jag vill ha in mycket svärta. Lägger man svärta i en kvinnlig karaktär är det lätt att det bara blir ”tycka synd om”. Känner man för och med någon blir det roligare och dråpligare. Någon som mår för bra tycker man bara illa om. Karaktären ska må lika dåligt som jag.

Nu ska han inte spela kvinna i Tootsie, men väl en man, Michael, som klär ut sig till Dorothy för att lägga beslag på ett musikaljob­b.

– Det var inte självklart att ta rollen. Jag mindes filmen och tänkte att det inte känns så fräscht med män i kvinnokläd­er i dag.

När det visade sig att förlagan var en omarbetad, bara ett par år gammal Broadway-show, nappade han direkt.

– Den slår mot både patriarkat­et och feminismen och är väldigt allmänmäns­klig. Dessutom driver den med musikalfor­men, vilket jag gillar i och med att jag inte är något större musikalfan.

Hur förberedde du dig?

– Hemlighete­n för mig var att inte glömma bort Michael bakom Dorothy. Om jag skulle spela kvinna på riktigt hade jag behövt umgås med bara tjejer i ett halvår.

Trots sin aversion har Robert faktiskt gjort en musikal tidigare, Rivierans guldgossar med Loa Falkman och Dan Ekborg.

– Det de föreställn­ingarna har gemensamt är storyn. Man skulle kunna ta bort musiken och det blir lika roligt ändå. Gör du det med en vanlig musikal finns inget kvar och den tar en kvart att spela.

Hösten 1992 gjorde

Det var spridda applåder, stenkastni­ng och lite andra reaktioner. Men jag fick i alla fall en publik!

 ?? FOTO: MATS BÄCKER ?? UPPDATERAD KLASSIKER. Just nu spelar Robert Gustafsson Michael i Tootsie som låtsas vara kvinna för att få ett jobb.
FOTO: MATS BÄCKER UPPDATERAD KLASSIKER. Just nu spelar Robert Gustafsson Michael i Tootsie som låtsas vara kvinna för att få ett jobb.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden