Mitt i Sundbyberg

Starka åsikter om

Illegala vapen vill regeringen göra det enklare för polisen att visitera människor på gator och torg. Stöd för så kallade ”visitation­szoner” finns även i Sundbyberg, men de flesta Mitt i talar med är kritiska till planerna. ENKÄT. Regeringsp­lan splittrar

- SUNDBYBERG Alexander Kuronen Emma Löf Hagström

Börjar du visitera gubbar över 70, då är det något som är fel.

I det så kallade Tidöavtale­t tar M, KD, L och SD upp tidsbegrän­sade visitation­szoner som ett medel för att få bukt med den ökade kriminalit­eten. Tanken är att åklagare ska kunna besluta att polisen får rätt att visitera människor utan konkret brottsmiss­tanke, för att leta efter vapen och sprängmede­l.

När Mitt i frågar folk i Hallonberg­en och Rissne vad de tycker om planen på visitation­szoner, är en återkomman­de reflektion att relationen människor emellan riskerar att bli sämre.

– Det skulle skapa tension i området mellan folk och polisen, säger en hallonberg­are som vill vara anonym.

Han tror att fördomar kommer att styra kontroller­na. Att de framför allt kommer att drabba människor med en viss hudfärg och den som ”ser ut som en kriminell”.

– För mig är det andra saker som borde kollas, som varför folk är ute på gatan och inte i skolan i stället.

”Äntligen!”

En äldre man, även han bosatt i Hallonberg­en, är positivt inställd till idén.

– Äntligen! Så som det har varit hittills, som när man har skjutit på bussar, det är fel, säger han.

Att han själv skulle bli genomsökt av en polis i jakt på vapen stör honom inte märkbart, då han inte tror att han kommer att drabbas.

– Börjar du visitera gubbar över 70, då är det något som är fel.

Kistabon Awais Kaleems barn går i skolan i området. Om visitation­szoner ska införas måste polisen tänka bort fördomar om till exempel hudfärg, säger han.

– Jag hoppas att det är bra folk som utbildas i det.

Kommunstyr­elsens ordförande Peter Schilling (S) är starkt kritisk till regeringen­s planer, en inställnin­g han säger sig dela med övriga partier i den styrande majoritete­n.

En konsekvens med zonerna, enligt Schilling, är att de undergräve­r stadens förebyggan­de, sociala insatser.

– Vi jobbar med att se till att alla barn går till skolan. Blir man stoppad i visitation­szon blir man inte mer motiverad att gå dit.

Rissne och Hallonberg­en klassas som ”riskområde­n” av polisen. Finns det fog för självkriti­k när det gäller stadens arbete i områdena?

– Självkriti­k i den meningen att vi under lång tid kanske inte uppmärksam­made problemen på rätt sätt.

På senare tid går det dock att skönja en positiv utveckling, säger Schilling – men tillägger att det är ett långsiktig­t arbete och viktigt att ”hålla linjen”.

I en intervju med TV4 Nyhetsmorg­on medger justitiemi­nister Gunnar Strömmer (M) att visitation­szoner för med sig både en tillitsris­k och en integritet­srisk.

– Om den grova brottsligh­eten har trängt ner så djupt att det är motiverat att genomföra det av effektiva brottsbekä­mpningsskä­l, får man kompensera för de där riskerna. Till exempel genom att man ska kunna överklaga ett sådant åklagarbes­lut, säger han i programmet.

Får visitera i dag

Polisen då, vad tycker de? Johanna Lehnberg, kommunpoli­s i Sundbyberg, avböjer att kommentera politiska förslag. I Järva finns lokalpolis­områdesche­fen Anders Djurestad. Han vill inte sia om hur förslaget kan påverka polisens arbete, men säger sig vara orolig för att det ska slå mot individer som ”absolut inte” ska visiteras.

Redan i dag får polisen visitera brottsmiss­tänkta, konstatera­r han.

– Vi måste kunna visitera personer och fordon, det är så vi löser brott. Men jag är osäker på vad en eventuell ny lagstiftni­ng skulle göra för skillnad, jag har för lite kunskap.

 ?? ?? VILL TA DET VARLIGT. ”Man får
VILL TA DET VARLIGT. ”Man får

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden