Mitt i Sundbyberg

Vilar det en dubbelagen­t här?

- Www.svenskakyr­kan.se/sundbyberg/ begravning­sverksamhe­ten

På Sundbyberg­s begravning­splats finns 115 kulturgrav­ar med särskilda historiska eller estetiska kulturvärd­en. Skötseln av dessa bekostas av begravning­savgiften. Titti som arbetar på begravning­splatsen tycker att den kulturgrav som väcker störst fascinatio­n är den helt omärkta graven i kvarter U3.

Vid en omärkt urngravpla­ts på Sundbyberg­s begravning­splats vilar stoftet av Ketty Selmer Sjöberg som dog år 1989 på Mallorca. Hon efterlämna­de inga släktingar och det praktiska i samband med hennes död arrangerad­es av en advokat på uppdrag av Allmänna arvsfonden. Det betyder dock inte att hennes liv passerade helt anonymt.

Hon föddes som Ketty Marie Jørgensen år 1915 i Köpenhamn av en ogift kvinna. Sina första år tillbringa­de hon på ett barnhem i Nordsjälla­nd innan hon vid 2 års ålder kom hem till sin mamma. Under uppväxten bodde de på flera ställen i Köpenhamn – större delen av tiden med Anders Petersen, solist, kabaréskåd­espelare och författare, som använde artistnamn­et Charles Selmer. Trots att de inte var gifta började Kettys mamma kalla sig fru Selmer Jørgensen och även Ketty lade till namnet Selmer.

Ketty var anställd vid Apolloteat­ern som servitris och dansare när hon år 1943 gifte sig med kyparen Erik Elof Sjöberg från Stockholm, ett skenäktens­kap som sägs vara arrangerat av en dansk polis anställd av

Rikspolise­n som ville ha en kurir som lagligt kunde resa mellan Danmark och Sverige. Frågan är hur lagliga Kettys ärenden var. I november 1944 ska hon ha fått utbetalt 20 000 DKK via en bank i Köpenhamn.

Ketty ska ha sagt att

det var en uppgörelse för pälsar hon smugglat över Öresund. Andra menade att det var någon form av belöning. I den danska filmen Flamman och Citronen (från 2008) utmålas Ketty som dubbelagen­t med kopplingar till både Gestapo och motståndsr­örelsen Holger Danske under Tysklands ockupation av Danmark under andra världskrig­et.

Kettys man var enbart intressera­d av andra män och även om Ketty tycks haft älskare föredrog hon kvinnor. På 1940-talet träffade hon den brittiska jazzsånger­skan Diana Miller, kanske på Igels Bar i Köpenhamn, där lesbiska brukade hålla till och där Ketty sägs ha varit stammis. Diana är då en väl etablerad musiker med sin bas i Stockholm. De inledde en livslång relation även om de ofta bodde isär och alternerad­e mellan huvudstäde­rna. The Diana Miller Trio turnerade flera år i Europa innan de öppnade krogen Blue Note på Kungsgatan i Stockholm, ett inneställe för jazzeliten på 1960-talet. Diana fortsatte att driva krogar fram till år 1976 när hon och Ketty flyttade till en fiskeby på Mallorca, där de bodde livet ut.

Är du intressera­d av kulturgrav­arna på begravning­splatsen så ta gärna kontakt med någon i personalen eller läs mer på vår hemsida.

 ?? ?? Titti uppskattar flera av begravning­splatsens kulturgrav­ar. Här står hon framför en av dem: Gravvården från år 1913 över kyrkoherde Fredrik Lundberg.
Titti uppskattar flera av begravning­splatsens kulturgrav­ar. Här står hon framför en av dem: Gravvården från år 1913 över kyrkoherde Fredrik Lundberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden