Mitt i Sundbyberg

Bostadshus rivs – ersätts med nya

RIVNINGAR. Ut med det gamla, in med det nya

- Alexander Kuronen

I skuggan av överdäckni­ngen av järnvägen planeras det för ytterligar­e omdaningar i centrala Sundbyberg. Längs med Sturegatan ska två bostadshus bytas ut.

Planerna på att riva och bygga nytt gäller fastighete­rna Tallbacken 3 och 4, mittemot kvarteret Godset där bland annat Hemköp håller hus.

Tallbacken 3 består i dag av ett fyravåning­shus från 1958 med 27 bostäder. Enligt förslaget rivs kåken och ersätts med en ny pjäs på fem till åtta våningar. 90 bostäder ska rymmas i byggnaden.

Kvarteret sluts

Sedan tidigare är det tänkt att det nya huset ska byggas samman och bilda ett slutet kvarter med grannfasti­gheten Tallbacken 4. Nu har staden beslutat att inleda planarbete även för den adressen.

Också här är det meningen att en äldre byggnad ska ge vika, nämligen ett bostadshus från 1940-talet med 30 lägenheter. När det plåstret har rivits av uppförs ett högre hus med ett 70-tal lägenheter.

Planarkite­kt Magnus Erikssons bedömning är att detaljplan­en för Tallbacken 3 kan antas först om cirka ett år. I fallet Tallbacken 4 ser det ut att dröja till 2026.

– Innan kommunen har dragit nya avlopp som klarar den nya belastning­en kommer det inte att gå att göra vare sig det ena eller det andra. Sedan är det ett osäkert läge med konjunktur­en, med lånesituat­ion och allt sådant, säger Harry Bouveng, som äger Tallbacken 4.

Enligt honom ska hyresgäste­rna erbjudas nya bostäder.

– Vi kommer att försöka hitta lösningar som passar dem, i samarbete med andra fastighets­ägare.

Blir det hyresrätte­r även i det nya huset?

– Det beror delvis på hur marknaden ser ut när man börjar närma sig.

Harry Bouveng har själv bott i det rivningsak­tuella huset. Senast var 1994.

– När man blir äldre kan man bli nostalgisk och längta tillbaka till hur det var. Sedan är det bara att inse att Sundbyberg ligger där det ligger. Marken har ett värde och det kommer att behövas bostäder.

Är det hållbart att riva ett hus med fungerande bostäder 2022?

– Kanske inte 2022, men när det blir dags för rivning kommer huset ändå att behöva genomgå en omgripande förnyelse inifrån. I samband med att man river det kommer man kopplat till hållbarhet att ta vara på det som är nytt och brukbart. Fönstren, till exempel, är i princip nya. Så mycket som möjligt ska återanvänd­as.

 ?? ILLUSTRATI­ON: ARKITEMA ?? TALLBACKEN 3. Så här är det tänkt att det nya huset ska se ut. Förslaget har varit ute på samråd, nästa steg är granskning.
ILLUSTRATI­ON: ARKITEMA TALLBACKEN 3. Så här är det tänkt att det nya huset ska se ut. Förslaget har varit ute på samråd, nästa steg är granskning.
 ?? ILLUSTRATI­ON: ARKITEMA ?? TALLBACKEN 4. Bilden är en volymstudi­e, det är inte bestämt hur det nya huset ska se ut.
ILLUSTRATI­ON: ARKITEMA TALLBACKEN 4. Bilden är en volymstudi­e, det är inte bestämt hur det nya huset ska se ut.
 ?? FOTO: GOOGLE ?? TALLBACKEN 3. Nuvarande byggnad på adressen.
FOTO: GOOGLE TALLBACKEN 3. Nuvarande byggnad på adressen.
 ?? FOTO: GOOGLE ?? TALLBACKEN 4. Nuvarande byggnad på adressen.
FOTO: GOOGLE TALLBACKEN 4. Nuvarande byggnad på adressen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden