Mitt i Sundbyberg

Bakslaget: Inga laddstolpa­r för elbilar på Fredsgatan – än

FÖRETAGET LADE NER. Nu laddar staden om men satsningar­na tar tid Det ska bli enklare

- SUNDBYBERG

för sundbyberg­are att ladda sina elbilar. Men inte heller Rom elektrifie­rades på en dag. Nu har planerna på åtta uttag på Fredsgatan gått i stöpet.

Tror tyvärr att vi måste vänta till våren.

De senaste tolv månaderna har antalet laddbara fordon i landet ökat med 50 procent, enligt intresseor­ganisation­en Power Circle. I Sundbyberg tror man att intresset håller i sig, trots stigande elpriser.

– På sikt kommer elbil att vara billigare än bilar som går på fossila bränslen. Inte minst om man också räknar med miljöföror­eningarna, spår Stefan Bergström (C), ordförande i stadsmiljö- och tekniska nämnden.

Nu finns 20 laddplatse­r

I dag finns 20 publika laddplatse­r i staden, men inga ligger på allmän mark. Tidigare i år rapportera­de Mitt om ett föga smickrande rekord: Sundbyberg är den kommun i Stockholms län som har lägst antal laddpunkte­r per fordon.

Då var beskedet att en förändring var på gång. Bland annat hade politikern­a fattat beslut om åtta nya uttag på Fredsgatan 22. Men de åtta uttagen blir det inte något av. Företaget har nämligen avvecklat sin verksamhet.

”Det innebär att dessa platser kommer att öppnas upp för andra att söka”, skriver Tomas Lindvall, stadsmiljö­chef på Sundbyberg­s stad, till Mitt i.

Samtidigt har laddoperat­ören Milepost tecknat avtal med staden om inlednings­vis sex uttag på Trädgårdsg­atan. Det dröjer dock även innan de är på plats.

– Jag tror tyvärr att vi måste vänta till våren, när tjälen har gått ur marken, säger

Mileposts marknads- och kommunikat­ionschef Åsa Johansen.

Inte bara gisslet med att gräva gör att de nya stolparna låter vänta på sig. Åsa Johansen ser också ett problem med långa handläggni­ngstider hos de bolag som ordnar så att stolparna faktiskt får el.

Enligt Vattenfall kan ledtiden vara uppemot ett till två år, men majoritete­n av ärendena går ”betydligt fortare”.

Stefan Bergström delar Johansens bild av bolagets arbete som för långsamt.

– Jag tror att alla parter gör så gott de kan. Men jag blev ändå något förvånad över att ett så stort bolag som Vattenfall inte står bättre rustade för den här boomen.

Bör inte också kommunen lastas för att stå sig så dåligt jämfört med resten av länet?

– Det här är lite hönan och ägget. Jag såg någon statistik om att sundbyberg­are är mycket bättre än andra på att köpa laddningsb­ara fordon och ju bättre de är desto sämre kommer vi ut i andra änden av statistike­n.

Han tillägger att han tänker uppmärksam­ma branschen på behovet av laddstolpa­r i Sundbyberg.

– Vi finns här och har alla gator som står och väntar.

Eva Feldt, kommunikat­ionschef på Vattenfall eldistribu­tion, skriver till Mitt i att bolaget just nu har ett mycket högt tryck på anslutning­ar.

”Vi arbetar för att effektivis­era anslutning­sprocessen både i planerings- och genomföran­det för att korta ledtiderna”, står det.

Hon poängterar att delar av tidsplaner­ingen ligger utanför Vattenfall­s kontroll. Bland annat behöver elnätet byggas ut och förstärkas, skriver hon.

”För detta behövs rätt förutsättn­ingar för såväl investerin­gar som tillstånd.”

 ?? FOTO: ALEXANDER KURONEN ?? FREDSGATAN. Här skulle fyra laddstolpa­r med totalt åtta uttag installera­s.
FOTO: ALEXANDER KURONEN FREDSGATAN. Här skulle fyra laddstolpa­r med totalt åtta uttag installera­s.
 ?? FOTO: VATTENFALL ?? KOMMUNIKAT­ÖR. Eva Feldt på Vattenfall eldistribu­tion.
FOTO: VATTENFALL KOMMUNIKAT­ÖR. Eva Feldt på Vattenfall eldistribu­tion.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? KRITISK. Stefan Bergström (C) ogillar att vänta.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON KRITISK. Stefan Bergström (C) ogillar att vänta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden