Mitt i Sundbyberg

För Rissnebon Arthur

Balekelayi räckte inte framgångar­na i thaiboxnin­g. Då passade han på att även ta SM-guld i kickboxnin­g. Nästa år drar han till VM, för att visa thailändar­na att även svenskar kan slåss.

- Berättat för: Alexander Kuronen Foto: Stefan Källstigen

RISSNE

Jag har hållit på med thaiboxnin­g i sju och ett halvt år. Det har gått ganska bra. Det är mycket eget ansvar, samtidigt som jag har kul. I thaiboxnin­g utvecklas man mycket psykiskt. Jag vet vad jag kan göra och även om det är jobbigt går det alltid att lösa. Jag vet hur jag ska hantera stress och hålla mig lugn i vissa situatione­r som inte ’vanliga’ människor klarar. Folk undrar hur jag kan vara så lugn och ändå slåss, men aggression­erna fastnar i ringen.

Det är kul att vi använder hela kroppen: händer, armbågar, knän och ben. Det är svårare, så det blir roligare. Och det är inte så mycket skydd. Det är spänningen man fastnar för. Man måste träna lite mer och

Jag kom hem med sned haka och fick knäcka tillbaka den. Men det var lugnt.

vara lite smartare än den andra. Det gäller att träffa och inte bli träffad, vilket är lätt att säga men svårt att göra.

I år tänkte jag att jag skulle testa att tävla lite mer och kolla vad jag kan göra. Så jag bestämde mig för att prova på kickboxnin­g. Där använder man inte lika många kroppsdela­r. Jag tänkte att det skulle vara lite lättare men det gick snabbare än vanligt, thai är lite mer avslappnat. Men man är ändå en fajter! Och det gick bra, jag kvalade in till SM. Jag skulle bara testa, det var inte hela världen om jag torskade. Så tog jag hem det! Men finalen var jobbig. Jag kom hem med sned haka och fick knäcka tillbaka den. Men det var lugnt.

Jag vill alltid vinna, speciellt i skolan. Om det är tentaplugg, föreläsnin­gar eller grejer som ska in vill jag att det ska vara perfekt och bra. Jag sitter hellre uppe en timme extra än går och lägger mig och tar det i morgon.

I år vann jag också SM i thaiboxnin­g. Men det finns mycket mer att hämta. Nästa år är det VM – i Thailand. Man vill att de ska komma ihåg en. Inte att man kom dit och fick stryk, utan att man imponerade. Jag vill visa att vi svenskar kan slåss också.”

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden